Lehtikuva/Martti Kainulainen

Vasemmisto-opiskelijat muistuttaa siitä, että velkapainotteisuus lisää koulutuksen eriarvoisuutta.

Opiskelijoiden velkataakka on kasvanut kahden viime vuoden aikana yli miljardilla eurolla.

Vasemmisto-opiskelijat muistuttaa tästä ihmetellessään valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) puheita meneillään olevassa budjettikeskustelussa.

Orpo on ilmaissut, että Suomessa oltaisiin siirtymässä aikaan, jossa ei enää eletä kädet nuorten taskuissa.

Epävarmuus työllistymisestä nakertaa uskoa velan takaisinmaksukykyyn.

Järjestö muistuttaa Orpon kuitenkin jättävän huomiotta, että velkataakalla on siirretty miljardi euroa valtionvelasta nuorten henkilökohtaisiksi opintolainoiksi.

– Tosiasiallisesti se onkin käden työntämistä entistä syvemmälle nuorten taskuihin, Vasemmisto-opiskelijat arvioi.

ILMOITUS

Pakko tehdä töitä opintojen ohella

Järjestö arvostelee myös korkeakoulutuksen tulevaisuuden visiointia, jota on samanaikaisesti tehty opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) johdolla. Visiossa tavoitteena on, että 50 prosenttia kustakin ikäluokasta tulee olemaan korkeakoulutettuja.

– Ihailtavan tavoitteen saavutettavuus on valitettavasti kyseenalaista, koska opiskelun tukemisesta on siirrytty vaatimaan velanottoa, järjestö toteaa ja muistuttaa siitä, että opiskelijoiden keskuudessa velka nähdään viimesijaisena toimeentulon turvana.

– Lainapainotteinen opintotuki pakottaakin useat työskentelemään opintojen ohella, mikä hidastaa valmistumista. Kiitos opintoaikojen rajauksen, hidastunut opiskelutahti katkaisee yhä useammin opinto-oikeuden ja siten opinnot.

Vanhempien tuesta kiinni, kuka opiskelee

Järjestö huomauttaa, että erityisesti heikomman sosioekonomisen taustan nuoret karttavat lainanottoa.

– Visiota korkeammin koulutetusta kansasta ei tulla saavuttamaan, kun korkeakouluttautumaan ei uskalleta toimeentuloon ja velkaan liittyvän epävarmuuden vuoksi, se toteaa.

– Olemme rakentamassa yhteiskuntaa, jossa opiskelu ei enää ole kiinni lahjakkuudesta, vaan vanhempien tarjoaman taloudellisen tuen tuomasta turvallisuuden tunteesta.

Järjestö muistuttaa myös opintojen valmistumisen jälkeisestä tilanteesta.

– Epävarmuus työllistymisestä aiheuttaa stressiä ja nakertaa uskoa velan takaisinmaksukykyyn.