Lehtikuva/Roni Rekomaa

Tuoreen kirjan paljastukset pakottavat kysymään, miten Sipilän hallitukselle olisi käynyt, jos työmarkkinajohtajien tapaaminen olisi paljastunut aikanaan.

Tuore presidentti Sauli Niinistöstä kertova kirja kuvaa presidentin tavanneen työmarkkinajohtajia ja patistelleen näitä kiky-sopimuksen taakse. Mäntyniemen herra -kirja kertoo Niinistön vedonneen sekä SAK-laisten liittojen johtajiin että EK:n johtohahmoihin kiky-sopimuksen aikaansaamiseksi.

Toimittajien Martti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirjoittamassa kirjassa haastateltava arvioi Niinistön ottaneen ”hirvittävän riskin”. Tämä arvio osuu nappiin, sillä tapaamisen paljastumisesta olisi seurannut sisäpoliittinen myrsky, aivan kuten kirjassa arvioidaan.

Ilmapiiri kiky-sopimuksen ympärillä oli tulenarka loppuvuodesta 2015, ja koko kiky-sopimuksen hieronta oli ay-liikkeelle valintaa ruton ja koleran välillä. Joulukuussa ei ollut itsestään selvää, että kiky-sopimus ylipäätään onnistuu. EK:n hallituksessa suhtauduttiin kiky-sopimukseen nihkeämmin kuin mitä EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Sipilän mukaan ei siis koko kikystä keskusteltu.

Hallitus oli heikko ja rakoili loppuvuodesta 2015

Salaisen tapaamisen vuotaminen julkisuuteen tuolloin olisi saattanut heiluttaa kiky-sopimusta. Pahempi kolaus tapaamisen paljastuminen olisi ollut keskustalaisen pääministeri Juha Sipilän hallitukselle.

ILMOITUS

Sipilän hallituksen olisi koettu olevan heikko ja presidentin talutusnuorassa. Salaisesta tapaamisesta joulukuussa 2015 oli vain lyhyt aika siihen hetkeen, jolloin Sipilän hallitus oli marraskuussa soten vuoksi hallituskriisin kourissa.

Tuolloin kokoomus ja keskusta tekivät kuuluisan lehmänkauppansa, jossa keskusta sai 18 maakuntaansa ja kokoomus soten valinnanvapauden. Tämä sopimus uhkaa nyt kaataa soten.

Takana epäonnistunut yhteiskuntasopimus

Hallitus oli myös epäonnistunut suurella rytinällä markkinoimassaan yhteiskuntasopimuksessa. Se kaatui perustuslaillisiin ongelmiin ja ay-liikkeen kovaan vastustukseen. Näille raunioille syntyi vaihtoehdoksi kiky-sopimus.

Jos tähänkin tarvittiin presidentin apua, miten hallitus ylipäätään pystyy viemään asioita eteenpäin, olisi kysytty.

Hallitusta on arvosteltu koko hallituskauden ajan työmarkkinamekanismien heikosta tuntemuksesta. Tämäkin hallitusta rasittava piirre olisi saanut uutta tuulta purjeisiinsa, jos salainen tapaaminen olisi paljastunut joulukuussa 2015.

Niinistö on kohdistanut vetoomuksensa etenkin työnantajiin, sillä EK oli tehnyt jo aiemmin sääntömuutoksen, jonka mukaan se ei ollut valmis keskitettyihin sopimuksiin.

Mitä Sipilä nyt venkoilee?

Pääministeri Sipilän kommentit tänään muun maussa Ylellä osoittavat, ettei pääministeri tunnusta tai tunnista, miten vakavasta asiasta on kyse, kun presidentti puuttuu suoraan sisäpoliittiseen kriisiin.

Mitään laitonta ei ole tapahtunut. Presidentti näyttää kuitenkin pyrkineen vaikuttamaan suoraan kiistan osapuoliin. Sipilä kommentoi Niinistön työmarkkinajohtajien tapaamista tänään Ylellä näin:

– Tästä keskusteltiin presidentin kanssa etukäteen ja hänellä tosiaan kerran oli Mäntyniemessä keskustelu ay-johtajien kanssa, mutta ei siellä varmaan kiky-sopimuksen sisällöstä keskusteltu, Sipilä kertoi.

Sipilän mukaan ei siis koko kikystä keskusteltu, kun julkisuudessa tätä on todisteltu vuorokauden ajan.

Sipilä kommentoi tässäkin kuin kriisissä olevan yrityksen toimitusjohtaja.