Lehtikuva/Johannes Eisele

Suurinta osaa pidätetyistä ja vangituista ei ole syytetty rikoksista.

Kiina on sulkenut yli miljoona uiguuria leireille, sanoo YK:n rotusyrjinnän vastaisen komitean varapuheenjohtaja Gay McDougall. McDougallin mukaan Kiina vaikuttaa muuttaneen koko uiguurien autonomisen alueen, Sinkiangin, massiiviseksi internointileiriksi.

Al Jazeera lainaa Kiinan kommunistisen puolueen virallista lehteä, jonka mukaan uiguurimuslimeihin suunnattu painostus on estänyt Sinkiangin muuttumisen ”Kiinan Syyriaksi” tai ”Kiinan Libyaksi”. Lehden mukaan alueen tiukalla säätelyllä pyritään kehittämään Sinkiangia alueen matkalla ”rauhaan ja menestykseen”.

Separatistien tekemien iskujen seurauksena Kiina on sulkenut uiguuri- ja kazakkimuslimeja uudelleenkoulutusleireille, jossa heidän on täytynyt kieltää uskontonsa ja osoittaa lojaalisuutensa kommunistiselle puolueelle.

Miljoonan ihmisen sulkemista leireille Kiina ei suoranaisesti kieltänyt, mutta väitti, että kaikkia etnisiä ryhmiä kohdellaan tasa-arvoisesti.

Tiukat turvatoimet ovat olleet Sinkiangissa käytössä jo vuosia. Niitä kiristettiin entisestään sen jälkeen, kun alueen pääkaupungissa Urumqissa puhkesi hallituksen vastaisia mielenosoituksia 2009.

Viime kuukausina uiguureja sekä ulkomailta että Kiinasta on silminnäkijöiden mukaan passitettu pidätyskeskuksiin ja uudelleenkoulutusleireille.

ILMOITUS

Kiina vastasi syrjinnän vastaisen komitean syytöksiin viittaamalla maan taloudelliseen kehitykseen ja elintason nousuun. Miljoonan ihmisen sulkemista leireille Kiina ei suoranaisesti kieltänyt, mutta väitti, että kaikkia etnisiä ryhmiä kohdellaan tasa-arvoisesti.

Sekä Amnesty International että Human Rights ovat raportoineet YK:n komitealle massapidätyksistä ja leireistä, joilla vangittujen on vannottava uskollisuuttaan Kiinan presidentille Xi Jinpingille. Suurinta osaa pidätetyistä ei ole syytetty rikoksista.

Kiinan 1,4 miljardista ihmisestä uiguureja on kymmenisen miljoonaa.