Jarno Mela

Reilussa kahdessa kuukaudessa Suostumus2018-kansalaisaloitteen on allekirjoittanut yli 25 000 henkilöä.

Suostumus2018-kansalaisaloitteen tavoitteena on raiskauksen määrittely rikoslaissa suostumuksen puutteen, ei käytetyn väkivallan tai sen uhkan kautta.

Kyseessä olisi aina raiskaus, jos uhri ei ole pystynyt antamaan suostumustaan tekoon. Suostumuksen puutteen nostaminen nousisi raiskauksen määritelmän keskiöön.

Kansalaisaloite seksuaalista itsemääräämisoikeutta kunnioittavan rikoslain puolesta on kerännyt puolet tarvittavista allekirjoituksista. Aloitteen on kerättävä 50 000 kannatusilmoitusta 5.12. mennessä edetäkseen eduskuntaan.

Hanna-Marilla Zidan: 50 000 allekirjoituksen saaminen vaatii töitä.

– 50 000 allekirjoituksen saaminen tulee vaatimaan töitä, mutta asia on tärkeä ja se on välittynyt niin hyvin, että nimet kyllä saadaan, sanoo Hanna-Marilla Zidan, Seksuaalinen itsemääräämisoikeus ry:n puheenjohtaja.

– Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaukset ovat rangaistavia tekoja sinällään, eivät vain pahoinpitelyn tai sen uhan yhteydessä, sanoo Seksuaalinen itsemääräämisoikeus ry:n varapuheenjohtaja Iiris Suomela.

Aloitteelle ovat ilmaisseet tukensa muun muassa kosmologi ja aktivisti Syksy Räsänen, vloggaaja ja runoilija Maiju Voutilainen sekä laulaja Iisa. Syksyn mittaan julkistetaan lisää tukijoita. Kampanjassa ovat mukana laaja kirjo järjestöjä, joille ihmisoikeudet ovat tärkeitä.