Lehtikuva/Markku Ulander

SAK:n hallitus uhkaa järjestöllisillä toimilla, ellei hallitus peräydy lausuntojen antamisen ja arviointineuvoston käsittelyn jälkeen.

SAK on valmis aloittamaan työpaikkakohtaiset toimet, jos hallitus ei peru työtekijöitä vahvasti eriarvoistavaa aloitettaan pienten, alle 20 työntekijän yritysten irtisanomissuojan heikentämisestä.

SAK hallitus päätti tänään aloittaa järjestölliset toimet, jos lain valmistelua jatketaan lausuntoajan ja arviointineuvoston käsittelyn jälkeen.

Toritapahtumat on nähty

Hallitus kohtelee työntekijöitä kaltoin oikein urakalla.

– Toritapahtumat on jo nähty. Olemme tänään liittojen kesken sopineet yhdessä aikatauluista ja tehneet työpaikkakohtaisen suunnitelman toimista. Jäsenliitot käsittelevät niitä omissa hallinnoissaan lähiviikkoina. Toimenpiteitä lähdetään toteuttamaan, jos hallitus ei vedä pois tätä työtekijän asemaa huonontavaa lakimuutosta, sanoo puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Hän huomauttaa, että tutkimuslaitokset Etla ja PT ovat todenneet, että vaikutukset työllisyyteen jäävät todennäköisesti pieniksi. Hän kiittelee lainsäädännön arviointineuvostoa päätöksestä ottaa pienten työpaikkojen työsuhdeturvaa heikentävä lakiehdotus käsittelyyn.

Orpon aikeet arveluttavat

SAK:n hallitus on huolestunut valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) väläyttelemistä nopeista työllisyyteen vaikuttavista toimista. Orpo asetti kolme kansliapäällikköä miettimään asiaa.

– Emme tiedä vielä, mitä budjettiriihestä on tulossa, mutta hallitus on tähän mennessä usein tarjoillut toimillaan enemmän keppiä kuin porkkanaa, Eloranta huomauttaa.

– Tämä hallitus kohtelee työntekijöitä kaltoin oikein urakalla, sanoo Eloranta toteaa viitaten aktiivimalliin. Hän arvioi aktiivimalli 2 eli karensseihin puuttuvan lakimuutoksen pahentavan asiaa.