CC BY-SA 3.0 Roché Petersen

Kehitysministeri Gerd Müllerin mukaan tullittomuus takaisi töitä miljoonille afrikkalaisille ja huojentaisi maastamuuttopaineita.

Saksan kehitysministeri, Baijerin kristillissosiaalista unionia (CSU) edustava Gerd Müller ehdottaa EU:in markkinoiden avaamista afrikkalaisille tuotteille maastamuuttopaineiden helpottamiseksi. Erityisen tärkeänä Müller pitää kaupan esteiden purkamista maataloustuotteilta.

Maataloustuotteiden vapaa pääsy Euroopan unionin markkinoille ilman tulleja ja tuontimaksuja takaisi töitä miljoonille afrikkalaisille. Tällä hetkellä EU:lla on erillisiä kauppasopimuksia yksittäisten maiden tai alueellisten talousliittoumien kanssa.

Tullien ja tuontimaksujen lisäksi afrikkalaisten maataloustuotteiden saamista EU:n markkinoille haittaavat myös unionin tiukat hygieniaan ja kasvientuontiin liittyvät säännökset.

EU:n tulisi vastavuoroisesti tarjota afrikkalaisille laillisia keinoja päästä työhön Eurooppaan.

Müller ehdottaa sopimusta, johon kirjattaisiin Afrikan maita koskeva ehto ottaa vastaan ilman asianmukaista syytä Euroopan unioniin saapuneet kansalaisensa. Hänen mukaansa EU:n tulisi vastavuoroisesti tarjota afrikkalaisille laillisia keinoja päästä työhön Eurooppaan.

Saksan 3,5 miljoonasta yhtiöstä vain noin tuhat toimii aktiivisesti Afrikassa, jossa kuitenkin on tarjolla 1,2 miljardin ihmisen potentiaali. Toisaalta sekä Kiina, Venäjä että Turkki ovat vallanneet afrikkalaisia markkinoita tehokkaasti.

ILMOITUS

Müller saa tukea Saksan sosialidemokraattiselta puolueelta, jonka maatalousasiantuntija Bernd Westphalin mukaan EU:n maataloustuotemarkkinoiden avaaminen tarjoaisi työmahdollisuuksia afrikkalaisille ja vähentäisi maastamuuton tarvetta.

Saksan maataloustuottajien yhdistys tukee pääsihteerinsä Bernhard Krüsken mukaan niin ikään afrikkalaisten maataloustuotteiden vapaata tuontia. Krüsken kehottaa rohkaisemaan tuotteiden jalostusastetta, sillä se lisää työmahdollisuuksia ja tuottoja.

Hankkeiden edistämiseksi Müller ehdottaa EU–Afrikka -komissaarin perustamista koordinoimaan maanosien yhteistyötä.