Eeva Suorlahti

Helsingin leipomotyöntekijäin ammattiosasto 1 esittää ryhmän perustamista selvittämään yritysten verotusta.

Helsingin leipomotyöntekijäin ammattiosasto 1 esittää, että eduskunta asettaisi selvitysryhmän tekemään ehdotuksia yritysten tasapuolisemmasta verotuksesta. Tavoitteena olisi, että verotus kohtelee yritystoimintaa nykyistä tasapuolisemmin.

Ammattiosasto vastustaa jyrkästi Sipilän hallituksen esityksiä pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojan heikentämisestä.

Hallituksen lakiehdotuksen toteutuminen mahdollistaisi pienyrityksille valtavan kilpailuedun suhteessa vähääkään suurempiin, koska ne pystyisivät kilpailemaan matalimmilla palkoilla ja työehdoilla”, ammattiosaston kannanotossa todetaan.

Matalilla palkoilla kilpailu johtaisi tuotteiden laadun ja toimitusvalmiuden heikentymiseen.

Muutos johtaisi epäterveeseen kilpailuun

”On todennäköistä, että tämän seurauksena myös suuremmilla työpaikoilla alkaisi työvoiman alennusmyynti ja epäterve alihankinta lisääntyisi entisestään”, esityksessä todetaan.

Matalilla palkoilla kilpailu johtaisi tuotteiden laadun ja toimitusvalmiuden heikentymiseen. Ammattiosaston mukaan pahiten työehtoja rikkovat yritykset voivat tuoda jopa ns. rikolliset käytännöt toimintaan.

”Tämä tuhoaa tervettä yritystoimintaa, jonka tavoitteena on kilpailla hyvällä laadulla ja toimitusvalmiudella. Leipomoalalta on entuudestaankin valitettavasti tällaisesta kokemusta”.

Ammattiosasto varoittaakin, että elintarvikealoilla on runsaasti kokemusta siitä, miten suuryritykset ovat paloitelleet tuotantonsa pieniksi erillisyksiköiksi hyödyntääkseen pienyritysten matalampia eläkemaksuja.