Maailma muuttuu joskus hyvinkin nopeasti ja yllättävästi. Tämä koettiin syksyn 2015 tapahtumien vyöryssä, josta myös Suomi sai osansa. Asia ilmaistaan dokumentissa Ruotsin uusi pakolaispolitiikka (Tvärvängningen – om svängningen i flyktspolitiken, 2017) näin: Euroopan turvapaikkajärjestelmä petti, yhteinen säännöstö ei enää pitänyt, Ruotsi teki täyskäännöksen.

Dokumentin käsikirjoittaja-ohjaaja Pontus Mattson on Ruotsin television pitkän linjan poliittinen toimittaja. Hän on työstänyt seikkaperäisen historiikin länsinaapurin pakolaispolitiikasta. Sille luotiin perusta toisen maailmansodan aikaisessa puolueettomuudessa. Meitä asia koskettaa ennen muuta sotalasten muodossa.

Vieläkin enemmän suomalaisia osallistui 1950- ja 1960-lukujen suureen muuttoon. Ruotsiin tuli paljon väkeä työn perässä, ja aikakautta luonnehditaan työperäisen maahanmuuton ajaksi.

1970-luvulla alkoi tulla entistä enemmän pakolaisia, muun muassa Chilestä. Ison haasteen aiheutti itäblokin hajoaminen: 1989 tuli 30 000 turvapaikanhakijaa, enemmän kuin koskaan sitä ennen. Ruotsin rooli pakolaisuuden hoitamisen edelläkävijämaana joutui koetukselle. Vertailun vuoksi vastaavan vuoden luvut naapurimaista: Norja ja Tanska 4 500, Suomi 180.

Jugoslavian sisällissota toi lisää väkeä maan porteille. Vuosi 1992 ja 84 000 hakijaa, Tanska 14 000 ja Norja 5 000 – Suomea ei edes mainita.

ILMOITUS

Ruotsi on paininut turvapaikka- ja maahanmuuttoasioissa vuosikymmeniä aivan eri luokassa kuin muut Pohjoismaat. Tämä historiallinen tausta on hyvä muistaa sen ymmärtämiseksi, miksi keskustelu asian tiimoilta kiehuu maassa tänään entistäkin kuumempana. Syyskuun parlamenttivaaleista tulee varmasti kiinnostavat.

Kirjoittaja-ohjaaja Mattson on luonut dokumenttiin selkeän ja linjakkaan kokonaisuuden, jossa maahanmuutto- ja pakolaisasia nähdään pitkänä jatkumona. Siinä tapahtuneet muutokset ovat olleet eri syistä tavallaan väistämättömiä. Eräs haastatelluista summaa yleistyneet tunnot: on tullut aika tunnustaa tosiasiat, eli yksi maa ei voi ottaa rajattomasti tulijoita.

Dokumentissa noteerataan luonnollisesti myös ruotsidemokraattien nousu. Asia kytkeytyy luontevasti isompaan kuvioon, jossa globaalit myllerrykset ulottuvat ennen pitkää ja eri tavoin myös pieniin pohjoisiin kyliin.

Ulkolinja: Ruotsin uusi pakolaispolitiikka. TV1 torstaina 9.8. klo 22.40, keskiviikkona 15.8. klo 23.35. Areena 1 kk 5 pv.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.