Lobster1/ cc-by-sa-3.0

Venäjällä asbestilavoihin leimattiin Trumpin naama.

Venäjän asbestikaivoksilla ja -teollisuudessa riemuitaan Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto EPA:n päätöksestä harkita ja sallia uusien asbestituotteiden valmistaminen tapauskohtaisesti.

Kesäkuun 25. yksi maailman suurimmista asbestin tuottajista, Uralasbest, alkoi lyödä tuotelavoihinsa presidentti Donald Trumpin kasvokuvalla ja tekstillä ”Donald Trumpin, Yhdysvaltojen 45. presidentin hyväksymä” -leiman. Yhtiö jakoi kuvan asbestilavoista sekä Facebookissa että venäläisessä yhteisöpalvelu VK:ssa.

Kuvan yhteydessä jaetussa tekstissä kerrottiin, miten ”Donald on puolellamme ja tukee EPA:n johtajaa Scott Pruittia, jonka mukaan virasto ei enää käsittele kielteisiä vaikutuksia, jotka ovat mahdollisesti lähtöisin asbestia sisältävistä tuotteista. Donald Trump tukee asiantuntijaa ja sanoo asbestin olevan oikein asennettuna 100 prosenttisen turvallinen”.

Asbestin vaaroja alettiin tutkia 1960-luvulla, kun toisen maailmansodan aikana laivojen eristystöitä tehneiden työläisten keuhkoista löydettiin huomattavan usein harvinaista mesotelioomaa.

Toistaiseksi suurin osa Yhdysvaltoihin tuotavasta asbestista tulee Brasiliasta, Venäjän markkinaosuus jää noin viiteen prosenttiin.

Tähänkin saakka EPA on sallinut asbestin käytön esimerkiksi auton ja moottoripyörien jarruissa, tulenkestävissä vaatteissa ja tietyissä rakennusmateriaaleissa. Kesäkuuhun saakka sen käyttöä kuitenkin säädeltiin tarkoin.

ILMOITUS

Uusien säännösten myötä asbestin käyttöä Yhdysvalloissa helpotetaan. Live Sciencen mukaan asbestia sisältävien tuotteiden käyttöä ei enää arvioida ilman, maan tai veden saastumisen näkökulmasta, ainoastaan niitä asennettaessa työntekijälle suoranaisesti koituva riski otetaan huomioon.

Asbestin vaarat tunnetaan hyvin

Asbestin vaaroja alettiin uumoilla 1960-luvulla, kun toisen maailmansodan aikana laivojen eristystöitä tehneiden keuhkoista löydettiin huomattavan usein harvinaista mesotelioomaa. Sittemmin asbestin on todettu aiheuttavan tai myötävaikuttavan useiden keuhko- ja syöpäsairauksien puhkeamiseen. Asbestin hengittämisestä johtuvaa asbestipölykeuhkoa eli asbestoosia tavataan yleensä työssään asbestikuiduille altistuneille.

Suurin sairastumisriski on purkutöitä tekevillä ja asbestituotteita valmistavilla työläisillä. Yhdysvalloissa WTC-iskun jälkeisiin pelastus- ja raivaustöihin osallistuneiden riski sairastua asbestoosiin tai muihin asbestin aiheuttamiin sairauksiin on erityisen korkea.

Asbesti on luonnossa esiintyvä kuumuutta ja korroosiota kestävä materiaali, joka koostuu ohuista, kiteisistä kuiduista. Sitä on käytetty vuosisatoja, mutta varsinainen asbestikausi alkoi 1900-luvun alussa, jolloin sitä alettiin käyttää eristeiden ja sekoite- ja rakennusmateriaalien perusraaka-aineena.