Lehtikuva/Martti Kainulainen

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ja alivaltiosihteeri Päivi Nerg selittelevät Nergin lausuntoja maakuntien määrästä.

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelua johtava valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg ennakoi, ettei 18 jää tulevien maakuntien lopulliseksi määräksi. Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa pari viikkoa sitten Nerg arveli, että pienempi määrä maakuntia olisi ollut parempi vaihtoehto.

Hän sanookin haastattelussa, että ”maakuntien määrä vähenee joko kriisimenettelyn kautta tai heikoimpien hakeutuessa yhteistyöhön vapaaehtoisesti”.

Nyt Nergin lausuntoa on oikonut haastateltava itse sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen tänään Ylen Ykkösaamussa.

Poliittinen lehmänkauppa sitoo maakunnat soten etenemiseen.

Vehviläinen ohjeisti lukemaan hyvin tarkkaan ”monella tapaa hyvän haastattelun”. Vehviläisen mukaan Nerg otti kantaa mekanismiin, jolla puututaan maakuntien rahoitukseen ja palvelujen järjestämiseen, mikäli maakunnat eivät kykene vastaamaan palveluista.

Maakuntien määrä kiinni maakunnista itsestään

ILMOITUS

Totta kai maakuntien määrä voi vähentyä, mutta ei viiteen, kiteyttää Vehviläinen Ykkösaamun haastattelussa. Nerg arvioi haastattelussaan, että maakuntia voi olla jopa vain 5–12 tulevaisuudessa. Hän ennakoi, että osa maakunnista joutuu pistämään hynttyyt yhteen.

Vehviläinen vakuuttaa, että kaikki maakunnat tulevat pärjäämään. Hän on varma – vedoten omaan kokemukseensa maakuntien sote-valmistelusta – myös pienten maakuntien pärjäämisestä.

– Tiedän miten, hyvää työtä kaikissa 18:sta maakunnassa tehdään, vakuuttaa Vehviläinen.

Maakunnissa hermostuttiin Nergiin

Maakunnat pärjäävät Vehviläisen mukaan niukallakin rahoituksella:

– Lähtökohta on, että kaikki 18 tulevat pärjäämään.

Vehviläinen lienee saanut tiukkaa palautetta keskustalaisilta maakuntavaikuttajilta. Kuntalehden mukaan Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.) hermostui Nergin lausunnosta.

Wuorisen mukaan valmistelusta vastaava virkamies ei voi lähteä spekuloimaan, että asiat olisi pitänytkin tehdä jotenkin toisin.