Lehtikuva/Martti Kainulainen

Valtiolla on nyt varaa korjata kiky-sopimuksen yhteydessä tehty vääryys, sanoo Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Paavola vaatii, että julkisen sektorin työntekijöille on maksettava lomarahat täysimääräisinä jo vuonna 2019. Kuntien valtio-osuuksia pienennettiin lomarahaleikkauksia vastaavalla summalla. Myös tämä osuus on palautettava kunnille täysimääräisenä.

– Hallitus valmistelee ensivuoden budjettia. Maan talous on vahvistunut odotettua paremmin. Valtiolla on nyt varaa korjata kiky-sopimuksen yhteydessä tehty vääryys. Valtionvarainministeri totesi, että on suuri jakovara tai että tehdään vaalibudjettia. Molemmissa on omat vaaransa, mutta yksi on varmaa: vääryys on vara korjata, puheenjohtaja Paavola sanoo.

Leikkaukseen ei enää tarvetta

Julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja päätettiin leikata kiky-sopimuksessa 30 prosentilla vuosina 2017–2019. Paavola muistuttaa, että sopimus tehtiin tilanteessa, jossa maan talouden ennuste oli huomattavasti toteutunutta huonompi.

– Lomarahaleikkaukset kohdistuivat vain julkisen sektorin työntekijöihin. Leikkaus on jatkumassa vielä ensi vuonnakin, vaikka sille ei enää ole tarvetta. Julkisen sektorin työntekijät ovat maksaneet paljon yksityistä sektoria enemmän valtion kilpailukyvyn parantamisesta.

Vääryys tapahtui, kun verohelpotukset tuli kaikille

Julkisen sektorin kesälomarahojen leikkaukset vuodelta 2019 on Paavolan mukaan vielä mahdollista perua. Hän muistuttaa, että leikkaukset esitettiin kompensoitavaksi aikoinaan verohuojennuksilla. Ne toteutuivatkin.

– Suuri vääryys tapahtui siinä, että nämä verohelpotukset tulivat kaikille, mutta lomarahaleikkaukset koskivat vain julkisen sektorin työntekijöitä. He joutuivat tässä kilpailukyky- ja työllisyyssopimuksessa maksajan rooliin, Paavola muistuttaa.

Palvelusektorin edustajat ovat julkisuudessa toivoneet enemmän asiakkaita, kuten niin moni muukin yrittäjä. Tuore uutinen on, että suomalaiset käyttävät kesälomallaan vähemmän rahaa kuin muut pohjoismaalaiset. Lomarahaleikkaus on tätä selittävä tekijä. Julkisen sektorin työntekijöitä on yli 400 000. Heidän osuutensa erityisesti kotimaisten palvelujen kulutuksessa on suuri.