Lehtikuva/Saul Loeb

Varustelu Pohjois-Koreassa jatkuu entiseen malliin vastakkaisista puheista huolimatta.

Pohjois-Korea vaatii Yhdysvaltoja purkamaan pakotteita, joita maa on sille asettanut, kertoo Al Jazeera Vaatimus esitettiin valtion mediassa, jossa Yhdysvaltoja syytettiin myös siitä, että se toimii vastoin suunnitelmiaan Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean lähentymisestä.

Oman tulkintansa mukaan Pohjois-Korea itse on pitänyt kiinni kesäkuun keskusteluissa sovituista asioista. Se kertoo lopettaneensa ydinkokeet ja palauttaneensa 1950–53 Korean sodassa kuolleiden amerikkalaissotilaiden jäännökset.

”Yhdysvaltojen ulkoministeriö on esittänyt törkeitä väitteitä, joiden mukaan se ei aio luopua pakotteista ennen kuin ydinaseriisunta on täydellinen ja pakotteet ovat sen keino kasvattaa neuvotteluvoimaansa”, Al Jazeera siteeraa Pohjois-Korean valtiollisen Rodong Sinmun -sanomalehden pääkirjoitusta.

Oman tulkintansa mukaan Pohjois-Korea itse on pitänyt kiinni kesäkuun keskusteluissa sovituista asioista, YK on toista mieltä.

Rodong Sinmunin mukaan se, että Yhdysvallat käyttää keppiä vihamielisen politiikkansa välineenä, ei edistä maiden suhteita.

Myös muut pohjoiskorealaiset julkaisut ovat todenneet, että pakotteet ovat esteenä maiden välisten suhteiden kehittymiselle.

ILMOITUS

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johdossa olevan Kim Jong-unin tapaamisessa kesäkuussa jälkimmäinen antoi epämääräisen lupauksen Korean niemimaan ydinaseriisunnasta. Yhdysvallat puolestaan lupasi lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa ja helpottaa Pohjois-Koreaan kohdistettuja pakotteita.

Viime viikolla Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo korosti Pohjois-Korean diplomaattisen ja taloudellisen painostuksen jatkamisen tärkeyttä. Pohjois-Korean mukaan Yhdysvallat aliarvioi sen ydinaseriisuntaprosessia.

YK:n mukaan Pohjois-Korea ei ole keskeyttänyt ydinohjusten kehittämisohjelmaansa. Vastoin sovittua maa on myös jatkanut polttoaineiden ja aseiden myyntiä muiden muassa Jemeniin ja Syyriaan. Pohjois-Korean pakotteet ovat olleet voimassa siitä saakka, kun maa teki ensimmäisen ydinkokeensa eli vuodesta 2006 lähtien.