Lehtikuva/Haidar Mohammed Ali

Mies palautettiin levottomaan Basran kaupunkiin.

Finnairin Berliinin lennolla tiistaina 31.7.2018 pakkopalautettu mies on varmistunut turvapaikanhakijaksi, jonka ulkomaalaispoliisi käännytti äärimmäisen levottomaan Basraan Irakissa.

Pakkopalautettu Ahmed kertoo poliisin käyttäneen rajua väkivaltaa.

– Poliisi sitoi jalkani ja käteni ja vei viimeiselle penkkiriville. Koneessa poliisi painoi pääni polviin niin etten voinut hengittää. Luulin kuolevani, hän kertoo.

”He toimivat kuin rikollisjengi, ei poliisi.”

– Siksi en nähnyt ihmistä, joka yritti puhua minulle.

Stop Deportations näytti Ahmedille Aino Pennasen kuvaaman videon koneesta.

ILMOITUS

– Kyllä, näin tämän naisen, Ahmed vahvistaa.

Ahmed sanoo olleensa yli 95 päivää suljettuna Joutsenon säilöön, josta hänet oli yritetty jo kerran aiemmin pakkopalauttaa. Yritys keskeytyi ja poliisi sanoi tulevansa uudestaan.

– Sanoin poliiseille, etten voi palata Irakiin, minulla ei ole täällä äitiä, ei isää eikä sisaruksia, Ahmed kertaa

– Mutta poliisi kysyi, miksi minä rakastan ongelmia, minut pakkopalautetaan joka tapauksessa. Minä voisin vain valita, tapahtuuko käännytys hyvällä vai pahalla.

– Vastasin, että rakastan elämää, urheilen joka päivä, miksi haluaisin ongelmia? Kaksi poliisia tuli viikon päästä hakemaan ja itkin ja huusin pelosta. Neljä poliisia vei minut lentokoneeseen ja he olivat hyvin epäinhimillisiä. Eivät lainkaan niin kuin muut suomalaiset, jotka olen oppinut tuntemaan. Pelkäsin heitä kovasti. He toimivat kuin rikollisjengi, ei poliisi.

Ahmed palautettiin öljykaupunki Basraan, jossa Irakin mielenosoitukset saivat alkunsa kuukausi sitten. Asukkaat protestoivat sähkön, puhtaan veden ja töiden saamiseksi. Turvallisuusjoukot ja militiat vastasivat aseilla ja väkivallalla, eikä hallituksen ole arvioitu pystyvän suojelemaan asukkaita.

– En ole turvassa täällä. Olen samanlainen ihminen kuin tekin, auttakaa minua, haluan palata takaisin Suomeen, jota rakastan, Ahmed vetoaa.