Lehtikuva/Cristina Quicler

Ajatuspaja Tankki antaa nuorille mahdollisuuden vaikuttaa.

Ajatushautomo Tankki on Suomen luonnonsuojeluliiton, Sitran ja suunnittelutoimisto Måndagin kehittämä hanke, jonka tavoitteena on yhdessä suomalaisten nuorten ja asiantuntijoiden kanssa etsiä ja löytää kestävämmän kulutuksen ratkaisuja jokaisen arkeen. Tankki puhuu kohtuutalouden ja luonnonvarojen viisaan käytön puolesta rohkeamman ympäristöviestinnän keinoin.

– Emme voi vain korjata jo tehtyjä virheitä vaan meidän täytyy myös ennakoida tulevaa ja rakentaa yhdessä kestävämpää elämäntapaa. Nuoret tulevat näkemään nykyisen elämäntavan vaikutukset mutta he myös pystyvät vaikuttamaan siihen, millaisessa maailmassa tulevat elämään, toteaa hankekoordinaattori Hanna Linkola.

Tankki perustettiin 1. elokuuta eli maailman ylikulutuspäivänä.

Vaatteet, ruoka, matkustaminen

Tankin toiminta keskittyy alkuvaiheessa kolmeen teemaan: vaatteisiin, ruokaan ja matkustukseen.

Jokaisen teeman alustaa siihen perehtynyt asiantuntija. Muodin ja vaatekysymysten mentorina toimii trashionista ja ekologisen vaatehuollon asiantuntija Outi Les Pyy. Ruokaan liittyvistä ympäristöongelmista ja paremmista ratkaisuista kertoo suojeluasiantuntija Annukka Valkeapää WWF:ltä. Matkustuksen teemaryhmän opastajana toimii luontokuvaaja ja outdoor-toimittaja Marinella Himari.

ILMOITUS

Mentorien lisäksi nuoret tapaavat hautomotoiminnan aikana myös muita asiantuntijoita, suunnittelijoita, yrityksiä ja aktivisteja.

Helsinki, Rovaniemi ja Jyväskylä aloittavat

Mentorien ja muiden asiantuntijoiden avulla nuoret pääsevät syventämään omaa ymmärrystään ja viestintäosaamistaan valitsemassaan teemassa ja oppivat mediatyöskentelyä sekä vaikuttamista. Opit ja oivallukset julkaistaan Tankin omissa somekanavissa sekä tiivistetysti lokakuun lopussa julkaistavassa pilottikaupunkien yhteisessä somekampanjassa.

Tankin toiminta käynnistyy vuonna 2018 Helsingissä, Rovaniemellä ja Jyväskylässä. Ensimmäisten tankkilaisten haku on avoinna su 12.8. asti osoitteessa sll.fi/tankki. Tulevina vuosina toiminta on tarkoitus jalkauttaa myös muihin suomalaisiin kaupunkeihin.

Tankin omistaa ja sen toteutuksesta vastaa Suomen luonnonsuojeluliitto. Tankin rahoittaa Sitra. Markkinoinnin kumppanina Tankissa toimii suunnittelutoimisto Måndag.