Lehtikuva/Markku Ulander

Sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi (kok.) kuittaa tylysti oppositiopuolueiden vaatimukset riippumattoman selvityksen tekemisestä Migrin toiminnasta.

Puolueista SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP ovat vaatineet selvityksen tekemistä. Sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi toteaa tänään julkaistussa MustRead-verkkojulkaisussa, että toiminnan seuranta ja arviointi ovat hänen mielestään tällä hetkellä riittävällä tasolla.

Salmi ei myöskään pidä tarpeellisena turvapaikatta jääneiden pakkopalautusten keskeyttämistä. Hän sanoo:

”Vaatimukset poliisin saattamana tai avustamana tapahtuvien palautusten keskeyttämisestä ovat täysin kestämättömiä.”

Salmi: Minulta löytyy hyvin vähän ymmärrystä kansalaistottelemattomuudelle.

Migriä on arvosteltu sekä kiristyneistä käytännöistä että poliittisen ohjailun hyväksymisestä päätöksiä tehtäessä. Ulkomaalaislain muutokset ovat heikentäneet turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa.

Myös poliisin toimia on arvosteltu pakkopalautusten yhteydessä. Myös poliisi kuuluu Salmen hallinnonalaan.

ILMOITUS

Ministeri ja kansliapäällikkö eri linjoilla

Maahanmuuttovirasto selvitti turvapaikkamenettelyn ja -päätöksenteon laatua sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) toimeksiannosta. Nämä tulokset julkaistiin juhannuksen alla.

Tuolloin sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) totesi

”Nyt tehty sisäinen selvitys vastaa esitettyyn tarpeeseen löytää lyhyellä aikavälillä toteutettavia kehittämistoimenpiteitä. Tämä ei kuitenkaan sulje pois riippumattoman laajemman selvityksen mahdollisuutta”, ministeri Mykkänen sanoi tuolloin.

Selvityksen perusteella kirjattiin 28 kehittämistoimenpidettä, jotka vaihtelivat turvapaikanhakijoiden neuvonnan lisäämisestä eri järjestöjen mukaan ottamiseen maalinjausten arviointiprosesseihin.

Salmi ilmoittaakin MustReadille, että riittää, kun sisäministeriö seuraa Migrin toiminnan petraantumista ”osana normaalia tulosneuvotteluprosessia”.

Heinäkuun alussa työnsä aloittanut kansliapäällikkö näyttää olevan eri linjoilla kuin ministeri Mykkänen.

Tyly tuomio kansalaistottelemattomuudelle

Yhtä tyly – ellei tylympi – on Salmen suhtautuminen kansalaistottelemattomuuteen kuin vaatimuksiin pakkopalautusten keskeyttämisestä.

Ottamatta kantaa vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen toimintaan viime viikolla Finnairin lentokoneessa Salmi sanoo, että:

”Minulta löytyy hyvin vähän ymmärrystä kansalaistottelemattomuudelle Suomen kaltaisessa yhteiskunnassa, jossa muun muassa perustuslailla on turvattu erittäin laajat ihmis- ja perusoikeudet.”

Tässäkin asiassa Salmi ja Mykkänen ovat ainakin jossain määrin eri linjoilla. Mykkänen ei ole tuominnut kansalaistottelemattomuuutta. Näyttääkin siltä, että ministeriö – ja myös kokoomus – ajavat tässä asiassa kahdella raiteella.

Sisäministeriö haluaa lisää poliiseja

Paljon julkisuudessa olleet – ja poliitikoiltakin sympatiaa keränneet – poliisien määrärahan korotusvaatimukset nousevat jälleen keskusteluun ensi vuoden talousarvion yhteydessä.

Salmen mukaan sisäministeriö aikoo esittää nykyiseen vajaan 7 200 poliisin määrään joidenkin satojen lisäystä

”Julkisuudessa on esitetty lukuja, joissa riittävä poliisimäärä vaihtelee 7 000 ja 7 800 välillä. Varmaan se arviomme kuitenkin siellä haarukan yläpäässä liikkuu”, sanoo Salmi.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!