Lehtikuva/Jiji Press

Tänään muistetaan atomipommien uhreja ja muistutetaan ydinaseriisunnan tärkeydestä.

Tänään järjestetään Hiroshima-päivän muistotilaisuuksia eri puolella Suomea ja maailmaa. Hiroshiman ja Nagasakin atomipommi-iskuista tulee kuluneeksi tänä vuonna 73 vuotta.

Yhdysvaltojen 6.8. ja 9.8.1945 pudottamat pommit tuhosivat japanilaiset kaupungit silmänräpäyksessä. Sadattuhannet kuolivat ja vammautuivat. Hengissä selvinneet ja heidän jälkeläisensä kärsivät edelleen atomipommien seurauksista.

Rauhanliiton verkkosivuilla muistutetaan ydinaseriisunnan tärkeydestä. Suurta huolta ovat aiheuttaneet muun muassa Pohjois-Korean ydinasevarustautuminen ja ydinasekokeet.

Tänään vietettävä Hiroshima-päivä muistuttaa ydinaseiden katastrofaalisista humanitaarisista seurauksista.

Edelleenkään ei ole varmaa, miten Pohjois-Korean ydinaseriisuntaneuvottelut USA:n presidentti Trumpin kanssa konkretisoituvat käytännössä.

Ydinaseet kieltävä sopimus allekirjoitettavana

– Hiroshima-päivän tarkoituksena on paitsi muistaa atomipommien uhreja, myös muistuttaa ydinaseiden katastrofaalisista humanitaarisista seurauksista. On meidän kaikkien tehtävä varmistaa, ettei ydinaseita enää koskaan käytetä, sanoo Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.

ILMOITUS

Rauhanliitto muistuttaa, että Hiroshima-päivää vietetään nyt ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun YK:n ydinaseet kieltävä sopimus avautui allekirjoituksille syyskuussa 2017.

– Tähän mennessä sopimuksen on ratifioinut 14 ja allekirjoittanut 59 valtiota. Suomi ei osallistunut sopimuksen neuvotteluihin eikä ole aikeissa allekirjoittaa sitä, muistutetaan Rauhanliitosta.

Rauhanliiton puheenjohtaja, rauhantutkija Tarja Cronberg muistuttaa, että kaikki ydinasevaltiot ovat jääneet ydinaseet kieltävän sopimuksen ulkopuolelle.

Päätapahtuma Helsingissä

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja muistetaan japanilaisen perinteen mukaan laskemalla kynttilälyhtyjä veteen. Helsingissä Hiroshima-päivän päätilaisuus järjestetään perinteiseen tapaan Töölönlahdella.

Tapahtumassa puhuvat kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, pastori Kari Kanala ja tänään 55 vuotta täyttävän rauhanjärjestö Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen. Tilaisuuksia on myös muun muassa Joensuussa, Loviisassa, Maarianhaminassa, Närpiössä, Raumalla, Turussa, Vantaalla ja Vääksyssä.