Lehtikuva/Marvin Recinos

Yhdysvaltojen kaksinaismoralismi on Ortegan hallinnolle kuin rokote kritiikkiä vastaan.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin hallinto tekee yhteistyötä Nicaraguan hallituksen kanssa vauhdittaakseen nicaragualaisten turvapaikanhakijoiden karkottamista kotimaahansa. Samaan aikaan se syyttää Nicaraguan presidentin Daniel Ortegan hallintoa siitä, että se on kohdistanut väkivaltaa omiin kansalaisiinsa, kertoo Guardian.

Ortegan ja Yhdysvaltojen maahanmuutto- ja tulliviraston (ICE) yhteistyö sai alkunsa viime huhtikuussa, viikkoa ennen kuin levottomuudet Nicaraguassa puhkesivat. Yhteistyö jatkuu edelleen huolimatta siitä, että maiden hallinnot käyvät kiivasta sanasotaa.

Syytöksiä ja sopimuksia

Elektronisesta matkustusasiakirjarekisteristä Nicaraguan viranomaiset löytävät muun muassa Yhdysvaltoihin paenneiden biometriset tiedot.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders syytti hiljakkoin Ortegan hallitusta silmittömästä väkivallasta, jonka uhreiksi ovat huhtikuun jälkeen joutuneet tuhannet nicaragualaiset. Ortega puolestaan syyttää Nicaraguan levottomuuksista vehkeilijöitä ja terroristeja, joiden takaa hänen mukaansa löytyy Yhdysvaltojen tukema salaliitto.

ICE ja Nicaraguan viranomaiset sopivat huhtikuussa nicaragualaisten karkotusten kiihdyttämisestä. Sopimus syntyi vähän sen jälkeen, kun Donald Trump poisti tilapäisen suojelun noin 2 500 nicaragualaiselta. Myös ensimmäiset väkivaltaisuuksiin johtaneet mielenosoitukset Managuassa nähtiin samoihin aikoihin.

ICE:n apulaisjohtaja Marlen Piñeiron mukaan karkotusten sujuvoittaminen on keskeinen osa maahanmuuttolakien noudattamista ja Yhdysvaltojen turvallisuudesta huolehtimista.

ILMOITUS

Sopimuksessa ICE opettaa ”valtuutetuille ulkomaisille kumppaneille”, miten päästä käsiksi Yhdysvaltojen elektroniseen matkustusasiakirjarekisteriin. Rekisteristä löytyvät muun muassa biometriset tiedot, joiden avulla Nicaraguan viranomaiset voivat tunnistaa kansalaisensa.

Ihmisoikeuksista viis, kauppa kannattaa

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra’ad Al Hussein on syyttänyt Nicaraguan poliisia liiallisesta voimankäytöstä ja hallitusta tukevia joukkoja väkivaltaisuuksista.

Amnesty Amerikan apulaisjohtaja Carolina Jiménezin mukaan Nicaraguassa väkivaltaan syyllistyy valtio ja monet sieltä pakenevat ihmiset ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa. Jiménezin mukaan myös hallituksen vastustajat ovat syyllistyneet väkivaltaisuuksiin, joissa Amnestyn mukaan on kuollut 19 poliisia.

Latinalaisamerikkalaista ajatushautomoa edustava Geoff Thale huomauttaa, että huolimatta Ortegan hallintoon kohdistamastaan kritiikistä Yhdysvallat näyttää olevan tyytyväinen Nicaraguaan kumppanina niin turvallisuuskysymyksissä ja kaupankäynnissä.

Thalen mukaan Yhdysvaltojen kaksijakoinen suhtautuminen Nicaraguaan on Ortegan hallitukselle kuin rokote kritiikkiä vastaan.