Jarno Mela

Ikäsyrjinnässä on kyse ihmisoikeuksista. Iäkkäälläkin tulee olla yhdenvertaiset oikeudet yhteiskunnassa. Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Kalevi Kivistö mainitsee digitalisaation esimerkkinä tahattomasta ikäsyrjinnästä.

– Digitalisaatiota kehitetään siinä hyvässä uskossa, että se tekee erilaisten asioiden hoitamisen joustavammaksi. Edelleen on melko suuria ikäluokkia, joilla ei ole ollut mahdollisuutta tutustua työssään tietotekniikkaan.

Kivistön mukaan tarjolla pitää olla aina myös henkilökohtaista palvelua, niin julkisissa kuin yksityisissäkin palveluissa.

– Pankithan ovat yrittäneet hinnoittelulla ajaa tiskiltä asiakkaita tietokoneiden ääreen. Se on aika julmaa niille, joilla ei ole tietokoneita.

Ikääntymispolitiikan suurimmat ongelmat

Ikäihmisten ongelmat liittyvät palveluihin ja hoivapalveluihin sekä kotihoidon yleistymiseen.

ILMOITUS

– Siinä on riski, että huonokuntoisia jätetään entistä enemmän kotiin. Tärkeintä on hoivan laatu: Onko työntekijöitä tarpeeksi kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa hoidossa, pohtii Kivistö.

Myös omaishoitajien jaksaminen ja toimeentulo ovat Eläkeläisten ikääntymispolitiikan keskiössä.

Kivistö huomauttaa, että varsinaisessa eläkepolitiikassa suurin kysymys on, miten eläkejärjestelmän rahoituksen kivijalan rakentava työllisyys voidaan turvata.

– Jos syntyvyystrendi on tällainen, ollaan suurissa ongelmissa myös eläkejärjestelmän kanssa.

Hän huomauttaakin, että maahanmuuttoa pitäisi arvioida myös tästä näkökulmasta: Me tarvitsemme nuoria ikäluokkia ja työikäistä väestöä, jotta myös eläkejärjestelmän kestävyys turvataan.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.