Lehtikuva/Abdo Hyder

Torstai-iltana tapahtui räjähdys Jemenissä lähellä Hodeidan pääsairaalaa, jossa Pelastakaa Lapset ylläpitää kurkkumätää hoitavaa keskusta.

Osa järjestön henkilökunnasta oli lähellä paikkaa, jossa räjähdys tapahtui. He raportoivat kaaoksesta ja kuvasivat videolle kuinka savu nousi ylös kaduilta.

– Pommi räjähti kadulla aivan sairaalan ulkopuolella. Toinen räjähdys seurasi taaempana. Näin ihmisiä juoksemassa ja kadulla makaavia ruumiita, paikalla ollut Pelastakaa Lasten Hodeidan henkilökunta kuvailee näkemäänsä:

– Kyseessä on suurin Hodeidassa sijaitseva valtion sairaala. Pelastakaa Lapset ylläpitää sairaalassa kurkkumätää hoitavaa keskusta pelastaakseen henkiä yhdessä köyhimmässä ja vaikeimmin vaurioituneimmassa osassa Jemeniä, kommentoi Tamer Kirolos, Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja, joka vieraili Al Thawrahin sairaalassa pari päivää ennen räjähdystä.

Osa Pelastakaa Lapset -järjestön henkilökunnasta oli lähellä paikkaa, jossa räjähdys tapahtui. He raportoivat kaaoksesta ja kuvasivat videolle kuinka savu nousi ylös kaduilta

– Olemme erittäin huolestuneita siitä, että alue ei yksinkertaisesti ole turvallinen siviileille. Edes sairaalasta avun hakeminen ei välttämättä ole turvallista. Muutama päivä sitten ilmaisku osui vain muutaman sadan metrin päähän sairaalasta. Tämä osoittaa kuinka epävakaaksi ja turvattomaksi tilanne on muuttunut.

– Ei ole hyväksyttävää, että siviilit joutuvat hyökkäysten kohteiksi ja pelkästään kaduilla kävellessä voi joutua tällaisen väkivallan uhriksi. Tuomitsemme jyrkästi siviileihin kohdistuvat hyökkäykset ja vaadimme konfliktin osapuolia kunnioittamaan kansainvälistä ihmisoikeuslainsäädäntöä. On ehdottoman tärkeää, että kaikki osapuolet tehostavat pyrkimyksiään solmia rauhansopimus ja löytää kestävä ratkaisu, joka palauttaa rauhan ja ihmisarvon jemeniläisille, jotka ovat kärsineet jo aivan liian paljon.

– Olemme erittäin huolissamme Hodeidassa työskentelevien kollegoidemme turvallisuudesta. He ovat valmiita riskeeraamaan oman henkensä auttaakseen Jemenissä ahdingossa eläviä lapsia ja heidän perheitään. Hodeida on ollut konfliktin keskiössä siitä lähtien kun sota syttyi vuonna 2015. Lisääntyvät väkivaltaisuudet pahentavat jo ennestään katastrofaalista humanitääristä kriisiä. Tuomitsemme kaikki siviileihin kohdistuvat väkivaltaisuudet ja jatkamme työtämme auttaaksemme kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia. kommentoi Suomen Pelastakaa Lasten ohjelmapäällikkö Marilla Visuri.