Jussi Joentausta

Pakkopalautettavista 85 prosenttia on turvapaikanhakijoita.

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen puuttuminen pakkopalautukseen Finnairin lennolla on herättänyt kiivasta keskustelua.

Keskusteluun on osallistunut myös poliisihallitus, jonka mukaan vain pieni osa Suomesta palautettavista ulkomaalaisista on turvapaikanhakijoita. Sisäministeri Kai Mykkäsen Helsingin Sanomille antaman haastattelun mukaan neljä viidestä viime vuonna palautetusta ihmisestä oli muita kuin turvapaikanhakijoita.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan väite pitää paikkansa sikäli, kun huomioon otetaan kaikki Suomesta palautetut.

Poliisihallituksen keskusteluun nostamat luvut voivat yhdenmukaisuusvaltuutetun mukaan antaa väärän kuvan saatettuna palautettujen eli niin sanottujen pakkopalautettujen taustoista.

Poliisihallituksen keskusteluun nostamat luvut voivat yhdenmukaisuusvaltuutetun mukaan kuitenkin antaa väärän kuvan saatettuna palautettujen eli niin sanottujen pakkopalautettujen taustoista.

Suurin osa Suomesta palautetuista oli viime vuonna muita kuin turvapaikanhakijoita. Suomesta ihmisiä palautettiin eniten Viroon (387) ja Venäjälle (128).

ILMOITUS

Pakkopalautetuista turvapaikanhakijoita oli yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan vuoden 2018 ensimmäisen kolmanneksen aikana 85 prosenttia. Muiden kuin turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset ovat siis poikkeuksellisia.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävä on valvoa poliisin toimeenpanemia palautuksia. Yhdenvertaisuusvaltuutetun tiedot palautettavien taustoista perustuu poliisin valtuutetulle sen lakimääräisen tiedonsaantioikeuden perusteella toimittamiin tietoihin.

Palautus voidaan järjestää joko saattaen tai valvottuna. Saattaminen eli pakkopalautus tarkoittaa sitä, että poliisi menee palautettavan mukana kohdemaahan asti. Valvottu palautus tarkoittaa, että poliisi valvoo palautettavan henkilön nousun lentokoneeseen, junaan tai laivaan.