Lehtikuva/Luis Tato

Emmerson Mnangagwa päihitti oppositiojohtaja Nelson Chamisan niukasti.

Zimbabwea 38 vuotta diktatorisesti hallinneen Robert Mugaben entinen varapresidentti voitti maanantaina 30. heinäkuuta järjestetyt presidentinvaalit niukasti.

Mugaben paikan presidenttinä marraskuussa 2017 ottanut Zanu-PF -puolueen Emmerson Mnangagwa sai 50,8 prosenttia äänistä, opposition Movement for Democratic Change -puolueen (MDC) Nelson Chamisan ääniosuudeksi jäi 44,3 prosenttia.

Mnangagwan saama yli 50 prosentin kannatus varmisti hänen valintansa jo ensimmäisellä kierroksella. Zanu-PF voitti myös presidentinvaalien kanssa yhtä aikaa järjestetyt parlamenttivaalit, joissa se sai 140 parlamentin 210 paikasta. Pääoppositiopuolue MDC:lle paikkoja kertyi 58.

”Vaalien puutteet johtuvat pikemminkin epäpätevyydestä kuin salaliitosta.”

Oppositio epäilee vaalitulosta

Nelson Chamisan johtama MDC ei välittömästi hyväksynyt vaalien tulosta. Puolueen tiedottajan mukaan laskennan tulosta ei ole voitu varmistaa. Zimbabwen vaalikomissio ZEC:n mukaan petossyytökset ovat perättömiä.

Chamisa ilmoittautui vaalien voittajaksi ennen tulosten julkaisemista ja väitti Zanu-PF:n pyrkivän vääristämään vaalitulosta. Keskiviikkona Hararessa järjestetyissä mielenosoituksissa armeija avasi tulen, tulituksessa kuoli kuusi Chamisan kannattajaa. Mielenosoittajat syyttivät Zanu-PF -puoluetta vaalien häiritsemisestä.

ILMOITUS

Tilanne Zimbabwessa on länsimaisen median mukaan säilynyt vaalitulosten julkistamisen jälkeen rauhallisena ja MDC:n kannattajat näyttävät tyytyneen vaalien tulokseen. Afrikkalaisessa mediassa on raportoitu myös vaaleja seuranneista mielenosoituksista. Nettilehti NewZimbabwe raportoi, ettei MDC pidä vaalien tulosta uskottavana.

”Ehkä luotettavat” vaalit

The Guardianin haastattelema Lontoon yliopiston Afrikan politiikan professori Stephen Chanin mukaan vaaleja voidaan kutsua ”mahdollisesti luotettaviksi”, mutta ei ”vapaiksi ja oikeudenmukaisiksi”.

Chan uskoo kuitenkin, että puutteet johtuvat pikemminkin epäpätevyydestä kuin salaliitosta, mutta väitetyillä väärinkäytöksillä on voinut olla vaikutusta vaalien lopputulokseen.

Zimbabwen taloudellinen tilanne on surkea ja ilman nopeaa ja tehokasta ulkomaista apua maata uhkaa talouden romahtaminen.