Jarmo Lintunen

Vasemmiston Pekonen uskoo, että kunnollinen hoitajamitoitus loisi turvallisuutta hoitotyöhön.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen joutui väkivallan kohteeksi aikanaan työssään lähihoitajana terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Pekonen kertoi asiasta kommentoidessaan MTV:n uutista ensihoitajiin kohdistuvasta väkivallasta ja peruspalveluministeri Annika Saarikon samaa asiaa sivuavaa kolumnia.

Omainen valitti potilaan huonosta asennosta ja märästä vaipasta.

Annoin anteeksi, mutta en unohda koskaan.

”Pahoittelin tilannetta. Kerroin, että aamuvuoro on tehty vajaalla ja olin itse vasta tullut töihin. Vaihdoin potilaalle kuivaa ylle ja autoin häntä parempaan asentoon yhdessä omaisen kanssa”, hän kertoo Facebookissa.

Yhtäkkiä tarttui hiuksista

”Olin kumartuneena vuoteen päällä, kun yhtäkkiä potilaan omainen tarttui minua hiuksista kiinni ja tukisti. Ei, ei minua mitenkään erityisesti sattunut, mutta minuun oli koskettu ikävällä tavalla”, Pekonen jatkaa.

ILMOITUS

”Kysyin omaiselta, tukistiko hän minua. Hän vastasi: ”Kyllä. Tämä oli näpäytys koko henkilökunnalle.” En sanonut mitään. Poistuin huoneesta. Kahvihuoneessa tuli itku. Olin niin hämmentynyt siitä, että fiksu aikuinen ihminen voi käyttäytyä noin. Mistä hän näpäytti minua? Ja miksi minua?”

Resursseja lisää

Pekonen toteaa uskovansa, että riittävät resurssit ja kunnollinen hoitajamitoitus loisivat jo itsessään rauhaa ja turvallisuutta hoitotyöhön.

”Ensihoitajat ja ensiavun henkilökunta kohtaavat toisaalta työssään entistä useammin sekavia ihmisiä. Päihteiden käyttö näkyy hoitotyössä”, hän arvioi.

”Alkoholilakia uudistettiin kuluneella kaudella, mutta väärään suuntaan. Joulukuussa 2017 silloinen sisäministeri Risikko uskoi, että uusi alkoholilaki lisää väkivaltaa ja järjestyshäiriöitä.”

Pekonen kiittää esimiestään ja muuta henkilökuntaa saamastaan tuesta.

”He ottivat tämän minuun kohdistuneen mielenilmauksen vakavasti ja jakoivat tuskani. Myöhemmin omainen pyysi käytöstään anteeksi. Annoin anteeksi, mutta en unohda koskaan”, Pekonen kirjoittaa.