Pelastakaa Lapset

Keskimäärin kolmetuhatta lasta joutuu pakenemaan Jemenin Hodeidasta joka päivä, arvioi Pelastakaa Lapset.

Tuhannet jemeniläislapset kärsivät lisääntyneistä pommituksista ja taisteluista Hodeidan kaupungin eteläpuolella.

Jo ennen viimeisintä väkivalta-aaltoa keskimäärin 6 238 ihmistä – joista puolet lapsia – on paennut Jemenissä sijaitsevan Hodeidan maakunnasta joka päivä.

YK:n mukaan kesäkuun alusta heinäkuun 24. päivään jatkunut pommitusten ja tykistötulituksen uhka sekä nälänhätä ja peruspalveluiden puute ajoivat yhteensä 330 610 ihmistä pakoon Hodeidasta.

Hodeida ei kestä enää yhtään iskua.

Pakeneminenkin voi olla vaarallista, sillä matkallaan perheet joutuvat uhmaamaan miinakenttiä ja ilmaiskuja. Ahdingossa olevasta maakunnasta paetessaan heidän on kuljettava sota-alueiden läpi. Siviiliuhrien määrä on yli kaksinkertaistunut sodan koettelemilla alueilla heinäkuun alun jälkeen, sillä taisteluita käydään YK:n pakolaisjärjestön mukaan yhä enemmän asuinalueilla.

8-vuotiaan Razanin toinen silmä vaurioitui pommiräjähdyksessä, kun hän oli pakomatkalla isänsä kanssa. Hän kärsi kovista kivuista päivien ajan, ja perhe pelkäsi tytön menettävän näkönsä pysyvästi.

ILMOITUS

– Kun Razan loukkaantui, ilmahyökkäys osui vain muutaman metrin päähän meistä. Isku osui panssariajoneuvoon, ja sirpale lensi Razanin silmään. Ohjasin meidät turvalliseen paikkaan, jossa saatoin tutkia silmää ja jossa sitten sidoin Razanin silmän huivillani. Sitten meidän oli pakko jatkaa matkaa, kertoo Razanin isä, Samir.

– Razan ei saanut viiteen päivään minkäänlaista hoitoa, sillä minulla ei ollut tarpeeksi rahaa. Viiden päivän jälkeen kysyin Razanilta, näkikö hän loukkaantuneella silmällään. Hän valehteli näkevänsä. Menimme yläkertaan, peitin hänen terveen silmänsä ja pyysin häntä laskemaan ulkona lentävät linnut. Hän kertoi lintuja olevan kaksi, vaikka niitä oli neljä, Samir jatkaa.

Lopulta Razan pääsi erikoissairaalaan, josta Pelastakaa Lapset lähetti hänet hätäleikkaukseen.

Pakeneminen ja jääminen yhtä vaarallisia

Monet loukkaantuneista lapsista eivät kuitenkaan saa tarvitsemaansa hoitoa. Pakolaisista täyttyvät kylät eivät pysty auttamaan kaikkia tulijoita ja tarjoamaan heille peruspalveluita. Koko maa on joutunut hätätilaan, ja kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset joutuvat asumaan ahtaissa oloissa eivätkä saa tarpeeksi ruokaa, vettä tai lääkkeitä selviytyäkseen.

Kehnot olot voivat johtaa pulaan ravinnosta sekä kolera-, tuhkarokko- ja kurkkumätäepidemioiden puhkeamiseen. Kulkutaudit ovat jo nyt ongelma Jemenissä, ja ne tarttuvat erityisesti heikkoihin ja aliravittuihin lapsiin. Jo ennestään hauras terveydenhuoltojärjestelmä on vaarassa romahtaa kokonaan.

Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos on juuri palannut Hodeidasta.

– Olin Hodeidan kaupungissa edellisen kerran kaksi kuukautta sitten, ja sen jälkeen Hodeida on muuttunut aavekaupungiksi. Kadut ovat autioita keskipäivälläkin, ja tarkastusasemia on joka puolella. Ilma- ja tykistöhyökkäysten aiheuttama tuho näkyy selvästi, Kirolos kuvailee näkemäänsä.

– Hodeida oli jo ennen viimeisintä väkivalta-aaltoa Jemenin – ja koko Lähi-idän – köyhin maakunta. Se ei kestä enää yhtään iskua. Ihmiset pelkäävät kuolevansa joka tapauksessa. Sekä jääminen että pakeneminen on hengenvaarallista. Koska talous on heikko ja terveyden ja puhtaanapidon infrastruktuuri tuhottu koko maassa, olosuhteet ovat nyt otolliset tautien ja nälänhädän leviämiselle. Avustusjärjestöt tekevät kaikkensa, jotta ihmiset pysyvät hengissä, mutta viime kädessä ponnistuksemme vastaavat vain pientä laastaria ammottavassa haavassa.

– Tarvitsemme välitöntä aselepoa, jotta siviiliuhrien määrä ei enää kasva. Pyydämme kaikkia osapuolia jatkamaan neuvotteluja YK:n erityislähettilään Martin Griffithsin kanssa vilpittömin mielin. Näin voimme saavuttaa toimivan rauhansopimuksen, joka lopettaa tämän julman sodan ja 22 miljoonan jemeniläisen kärsimyksen.

Razanin nimi muutettu.