Hanna Hirvonen

Koska Harri Hertellin unelmien lavarunotapahtumaa ei ollut olemassa, hän päätti järjestää sellaisen itse.

Helsinkiläisen runoilijan, kulttuurituottaja Harri Hertellin haave on toteutumassa. Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna koetaan Sieravuoren lavarunofestivaali, kahden päivän ja kahden yön lavarunotapahtuma keskellä luontoa.

Esiintyjät ovat tuttuja Suomen runolavoilta, mukana ovat muun muassa Susinukke Kosola ja Aura Nurmi. Runofestivaaleja ei ole aiemmin järjestetty metsässä, joten kokenuttakin tekijää jännittää.

– Toivon, että ihmiset uskaltavat tulla kokeilemaan ja katsomaan, mitä tämä voi olla. Tapahtuma vaatii aina sen, että ihmiset tulevat ja tekevät tapahtuman omanlaisekseen, Harri Hertell sanoo.

Runous tapahtuu hetkessä, ainutlaatuisella tavalla.

Kulttuurituottajan suurin haaste on ihmisten innostaminen paikalle. Hän toivoo, että Sieravuoressa kävijöitä olisi paljon, mieluiten useampi sata. Mieluista olisi sekin, että väkeä kulkisi, vaikka esitysten aikanakin, siellä täällä. Teltoilla, metsässä ja järvessä.

– Ohjelma, ihmisten kohtaamiset ja ympäristö tekevät kokonaisuuden.

ILMOITUS

Yön yli runouden parissa

Harri Hertell on merkittävä henkilö lavarunouden kentässä. Kymmenisen vuotta sitten hän perusti Helsinki Poetry Connection -yhteisön, jossa runoilijat edistävät uusia tapoja esittää ja kuunnella runoutta. Nykyisin Hertell järjestää runotapahtumia freelancerina. Keväällä hän aloitti Helsinki Spoken Word -klubin, jonne tuo ulkomaalaisia runoilijoita.

Ajatus lavarunotapahtumasta metsässä oli mielessä vuosikymmenen. Sieravuoreen Hertell tuli alun perin mökkeilemään. Kun paljastui, että paikan yrittäjä oli kiinnostunut runotapahtumasta tiluksillaan, asia alkoi konkretisoitua.

– Olen halunnut pitkään tehdä isomman ulkoilmarunotapahtuman. Sieravuoressa on peseytymis- ja ruokailumahdollisuudet sekä äänentoisto valmiina. Minun pitää tuoda vain ohjelma ja yleisö, Hertell luonnehtii.

Sieravuoreen voi runoesitysten jälkeen jäädä yöksi, mikä sekin tuo tapahtumalle omanlaista luonnetta. Illalla lämpiää sauna, ja nuotiolla voi paistaa makkaraa sekä keskustella runoudesta.

– Tällaista tapahtumaa olen kaivannut. Ja koska tällaista ei ole ollut, järjestän tapahtuman itse.

Mikki auki kaikille

Hertellin viides runokokoelma Pelotta ilmestyi keväällä. Runoilija esiintyy Sieravuoressa itsekin ja lavalta kuultavat tekstit ovat luultavimmin hänen uusimmasta kirjastaan.

– Tai saattavat olla julkaisemattomiakin.

Oman esityksen suunnittelu on tapahtumajärjestelyistä viimeisimpiä.

– Varustaudun usealla suunnitelmalla ja katson sitten, mikä sopii hetkeen ja omaan fiilikseen.

Keskeistä Hertellin työssä lavarunouden parissa on aina ollut avata esiintymislava kaikille. Sieravuoressa kuka tahansa saa tarttua mikkiin ja esittää omia tekstejään perjantai-iltana.

– On mielenkiintoista nähdä, millaisia paikallisia staroja tapahtumassa kuullaan.

Kutsutut esiintyjät saattavat myös järjestää yllätyksiä.

– Esittävän runouden voima on siinä, että runous tapahtuu hetkessä, ainutlaatuisella tavalla. Voi olla niinkin, että runot ovat samana päivänä kirjoitettuja.

Harri Hertell haluaa järjestää runofestivaalin Sieravuoressa tästä lähtien kerran vuodessa. Ensi kesän tapahtumaan hän kutsuu todennäköisesti myös ulkomaalaisia runoilijoita.

– Olisi hienoa kuulla maailman kovimpia nimiä esittävän runouden parista Sieravuoressa! Keikkojen jälkeen heidät saunotettaisiin ja uitettaisiin, Hertell suunnittelee.

Sieravuoren lavarunofestivaali pe-la 3.–4.8. Sieravuoren lomakylässä Eurassa, Satakunnassa.