Petri Kotwican ohjaama, hänen ja Johanna Hartikaisen käsikirjoittama Henkesi edestä (2015) on tiivistunnelmainen jännitys- ja aviodraama.

Kotwica on kertonut saaneensa tarinaan vaikutteita puolalaisohjaaja Krzysztof Kieslowskin tuotannosta. Tämä onkin Sinisen (1993) ja maineikkaan Kymmenen käskyä -sarjan (1989–1990) valossa ilmiselvää. Kopioinnista ei silti ole kysymys, leffa kulkee omilla eväillään ihan mukavasti.

Tematiikkaa hallitseva syyllisyysproblematiikka korostuu päähenkilöiden ammatillisen taustan (pappi, kanttori) takia. Symbolisella tasolla tarinan avainhahmo on naissivuosan Jussilla palkitun Mari Rantasilan esittämä ”hämärän enkeli”.

Näyttelijäohjaus ja -työskentely ovat vahvoilla: näiltä osin löytyy särmää ja sähköä sekä hienovaraisin säädöin että isommalla vaihteella. Tapahtumista välittyvät tehokkaasti tunnot siitä, miten ankara taakka kätketty syyllisyys voikaan olla. Piirre välittyy erittäin hyvin pääosien Eero Ahon ja Laura Birnin roolisuorituksista.

Harri Rädyn kuvaamana saadaan taiten rajattu ja monipuolinen annos Turkua ja sen lähitienoita. Musiikkipuolella tarinan virityksiä värittävät irlantilaisen Stephen McKeonin sävellykset, Sielun Veljet -muistelo kuin myös kirkon urut.

Henkesi edestä. TV2 keskiviikkona 1.8. klo 21.00, to 2.8. klo 14.00.