UP/Aleksi Vienonen

Kuuman haittoja voi hallita.

Kuumassa olemiseen on hyvä totuttautua vähitellen, jos voi. Ensimmäiset päivät helteellä ovat vaikeimmat. Elimistön lämpösopeutuminen kestää noin viikon.

Ilman kosteus lisää helteen tukaluutta hidastamalla hien haihtumista. Suora auringonpaiste pahentaa helteen tukaluutta, ja tuuli lieventää sitä.

Kuumassa työskentelevän pitää huolehtia elimistön neste- ja suolatasapainosta, palautumisesta ja levosta. Työterveyslaitoksen verkkosivuilla kehotetaan juomaan riittävästi. Fyysistä työtä kuumassa tekevän kannattaa juoda 1–2 desilitraa vettä kerrallaan, 3–4 kertaa tunnissa.

Elimistön lämpösopeutuminen kestää noin viikon.

Syö monipuolisesti

Jano on huono nestetasapainon mittari. Siksi kannattaa seurata myös painoa. Työterveyslaitos muistuttaa, että kevyessäkin työssä nesteitä on syytä nauttia, mutta välttää ylinesteytystä.

Lyhyissä kuuma-altistumisissa pelkkä vesi on riittävä nestevajeen korvaaja. Kovissa pitkissä kuormituksissa sokeroidut marjamehut tai tasapainotetut, energiaa ja suoloja sisältävät urheilujuomat ovat suositeltavia.

ILMOITUS

Vaikka nälän tunne on kuumalla usein vähäisempi, elimistö tarvitsee energiaa helteelläkin. Hikoilussa menetetyn suolan korvaamiseksi välipaloina voivat olla esimerkiksi suolakurkut, oliivit tai suolapähkinät.

Fyysisessä työssä kuumassa taukoja on syytä pitää tavallista useammin, helteen tukaluusasteen mukaan. Tauot kannattaa viettää varjossa ja välttää suoraa auringonpaahdetta.

Vaate suojaa kuumalta

Teollisuudessa tai esimerkiksi sammutustöissä voimakkaalta kuuma-altistukselta voidaan tilapäisesti suojautua lisäämällä vaatetuksen lämmöneristävyyttä ja suojaamalla tiiviisti koko keho.

Työterveyslaitoksen mukaan parempi keino on käyttää suojavaatteita, joiden materiaalit heijastavat yli 90 prosenttia niihin osuvasta lämpösäteilystä. Silmien suojaamiseen lämpösäteilyltä on olemassa myös heijastavia maskeja.

Tällaiset vaatteet ovat yleensä melko tiiviitä, ja siksi puvun sisäpuolelle voidaan harkita ilmastointia. Siihen voidaan käyttää esimerkiksi paineilmalla toimivaa niin sanottua vortex-putkea, jonka avulla kylmää ilmaa johdetaan kehon eri osiin.

Suojavaatetus lisää kehon kuormitusta ja estää oman lämmöntuoton haihtumista, joten se sopii vain lyhytaikaiseen voimakkaaseen kuuma-altistukseen.

Muissa kuumissa ulkotöissä pitää minimoida vaatetuksen lämmöneristävyys ja sen aiheuttama lämpökuorma sekä suojata iho suoralta auringonsäteilyltä.

Auta elimistöä palautumaan

Yöllä elimistön pitäisi saada palautua kuuman päivän jälkeen. Työterveyslaitos kehottaa järjestelemään makuuhuoneen mahdollisimman vilpoisaksi.

– Käy viileässä suihkussa ennen nukkumaanmenoa. Yön aikana viilentynyt keho auttaa elimistöä palautumaan kuumakuormituksesta, Työterveyslaitos opastaa.