All Over Press / Raul Mee

Vasemmistoristeily

Runsaan asiaohjelman ohella risteilyllä on paljon musiikkiohjelmaa:

Paleface ja Huolestuneet kansalaiset -yhtyeen lisäksi palkittu kanteletaiteilija Maija Kauhanen, jota Kansan Uutiset haastatteli maaliskuussa.

Harmonikkataiteilija ja laulaja Jonna Pirttijoki on usein nähty esiintyjä Vasemmistoliiton tapahtumissa ja hän nousee lavalle myös tällä risteilyllä.

Alkuperäiseen esiintyjäkaartiin on tullut yksi muutos: Vuokko Hovatan tilalla esiintyy Susanna Haavisto.

Vasemmistoristeilyllä elokuussa esiintyvä Karri ”Paleface” Miettinen rakastaa sanoilla leikkimistä.

Kun Karri ”Paleface” Miettiseltä kysyy kuulumisia, voi varautua pitkään vastaukseen. Niin monessa mies on mukana. Oopperaa, teatteria, biisejä itselle ja muille, televisiosarja, kirjoja, kolumneja…

Ja tietenkin keikkoja. Kesä on kulunut lavoilla kolmen eri kokoonpanon kanssa.

– Pohjanmaalaislähtöisen kansanmusiikkiyhtye Laitakaupungin orkesterin kanssa on kierretty kansanmusiikkifestivaaleja, kuten Haapavesi folk, Satahäme soi ja Rääkkylän Kihaus.

Värttinän kanssa tie vie vie muun muassa Unkariin Sziget-festivaaleille ja Slovakian Bomburaan etno-festivaaleilla. Oman Huolestuneet kansalaiset -yhtyeen kanssa on paitsi keikkailtu, myös äänitetty uutta materiaalia.

Miettisen tahti kuulostaa hengästyttävältä. Silti hän sanoo tekevänsä tänä kesänä vähemmän keikkoja kuin yleensä.

– Olen pyrkinyt pitämään myös mökkiaikaa perheen kanssa.

Revittyjä runoja…

Miettinen sanoo toimivansa parhaiten, kun tekee erilaisia töitä rinnakkain. Silloin yksi oivallus johtaa toiseen ja erilaiset sanailuun liittyvät työt ruokkivat tosiaan.

– Mitä enemmän saan leikkiä sanoilla ja tuottaa materiaalia, sen hedelmällisempää.

Miettinen onkin siirtymässä päätoimisesta keikkamuusikosta monipuolisempaan tekemiseen.

– Tuntuu hyvältä kun tietää myös vähän pidemmällä aikajänteellä, mitä on tulossa.

Juhannusviikolla äänitettiin uusi Ricky-Tick Big Bandin levy, joka ilmestyy syyskuussa. Samassa kuussa julkaistaan myös kokeileva runokirja, jonka Miettinen on kirjoittanut yhdessä Kaisa Happosen kanssa.

Runokirjaa on tehty muun muassa repimällä sanoja sanomalehdistä. Valokuvaaja Laura Mendelin on kuvannut runot kirjaan.

– Kirja osoittaa kuinka sanoja ja materiaalia on kaikkialla.

– Se on ollut myös ihan terapeuttista: Istua keittiönpöydän ääreen sen jälkeen kun lapset on saatu nukkumaan ja alkaa silputa sanomalehdestä huonoja uutisia, Miettinen nauraa.

…ja räppiä näyttämöllä

Eikä siinä vielä kaikki, syyskuussa saa kantaesityksensä myös Miettisen kirjoittama musikaali Varissuo Turun kaupunginteatterissa.

– Musikaali sijoittuu yhteen kerrostalorappuun ja siinä on mukana kaikenlaista sosiaalista kommenttia tästä ajasta. Sitä on ollut hieno tehdä huippuammattilaisten kuten Satu Rasilan kanssa.

Räpin yhdistäminen teatteriin kiinnosta Miettisen mukaan nyt selvästi teatteriväkeä. Buumin aloitti Hamilton-musikaali New Yorkin Broadwaylla.

Mutta kuinka Miettisen aika riittää kaikkeen?

– Sen jälkeen kun sain lapsia, työn ja vapaa-ajan erottaminen on selkeytynyt todella paljon. Ennen lapsia kuvittelin saavani paljon aikaiseksi, kun tein ympäri vuorokauden hommia. Mutta ei se niin mene. Nyt työaika on paljon tehokkaampaa.

– Se, mikä auttaa myös paljon, on se, etten dokaa. Paheksumatta yhtään muita. Mutta jos vetäisin aina kännit keikan jälkeen, en jaksaisi tehdä mitään. Omalla kohdallani juomattomuus on ollut viisas päätös.

Laulu sisällissodasta

Yksi iso ja merkittävä työ julkaistiin toukokuussa. Laulu sisällissodasta on Ylen kolmiosainen dokumenttisarja, jossa Miettinen kiertää Suomea keräämässä tarinoita sisällissodasta. Lopuksi niistä syntyy laulu.

– Olen saanut siitä paljon palautetta ja monenlaisia yhteydenottoja. Ihmiset ovat kertoneet omien sukujensa tarinoita.

– Saan yleensä paljon vihapostia ja -puhetta ja kaikenlaista tappouhkausta omista tekemisistäni, mutta sarja on tuonut lähinnä kiitosta. Myös ihmisiltä, jotka kertovat tulevansa porvarisuvuista ja kasvaneensa vapaussota-narratiivin parissa. Sekin oli hienoa, että Ylioppilaskunnan laulajat, joka on valkoisen Suomen suuri kulttuuri-instituutio, kiinnostui ja tuli mukaan laulua toteuttamaan.

Miettinen sanoo muutenkin huomanneensa, että vuoden 1918 muistelu ja muistotilaisuuksien pitäminen esimerkiksi Hennalassa ja Tammisaaressa on ollut tärkeää.

– Että on saatu jonkinlaisia kiintopisteitä, joiden äärelle tulla niiden mukana kannettujen raskaiden asioiden kanssa.

Ja kyllä, sarjassa syntynyt laulu kuullaan myös Vasemmistoristeilyllä.

Vasemmistoristeily 18.–19. elokuuta Tallink Siljan Silja Europa -laivalla

Palefacen haastattelu

Maija Kauhasen haastattelu


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.

Vasemmistoristeily

Runsaan asiaohjelman ohella risteilyllä on paljon musiikkiohjelmaa:

Paleface ja Huolestuneet kansalaiset -yhtyeen lisäksi palkittu kanteletaiteilija Maija Kauhanen, jota Kansan Uutiset haastatteli maaliskuussa.

Harmonikkataiteilija ja laulaja Jonna Pirttijoki on usein nähty esiintyjä Vasemmistoliiton tapahtumissa ja hän nousee lavalle myös tällä risteilyllä.

Alkuperäiseen esiintyjäkaartiin on tullut yksi muutos: Vuokko Hovatan tilalla esiintyy Susanna Haavisto.