Martin Scorsesen ohjaustyöstä Kuin raivo härkä (Raging Bull, 1980) Robert De Niro sai miespääosan ja Thelma Schoonmaker leikkauksen Oscarin.

Schoonmaker on leikannut useat Scorsese-filmit sellaisiksi kuin moni meistä ne tuntee, hengästyttävää kiihkoa pursuviksi kuvauksiksi ongelmallisesta, enemmän tai vähemmän riivatusta miehisyydestä. Käsitys todentuu vaikuttavasti Kuin raivo härkä -elokuvassa. De Niro antaa ikimuistoisen taidonnäytteen metodinäyttelemisestään.

Ammattinyrkkeilyn legendan Jake La Mottan vaiheita kuvataan myös aktiiviuran jälkeen reilusti lihoneena yökerhon omistajana. Asian painottamiseksi De Niron kerrotaan syöpötelleen kehoonsa 27 lisäkiloa.

Käsikirjoituksessa painottuu La Mottan henkilökuva: kyseessä on vasta toissijaisesti nyrkkeilyfilmi ja sellaisenakin melodramaattisen sähköistetty, ei realistinen. Kehätapahtumat on toteutettu räjähtävillä leikkauksilla ja voimakkailla äänitehosteilla.

La Motta kuvataan mieheksi, joka kommunikoi ensi kädessä nyrkeillään. Tapa on ok kehässä, ei sen ulkopuolella. Jaken mottauksista saavat osansa sekä toinen vaimo (Cathy Moriarty) että velipoika (Joe Pesci).

ILMOITUS

Michael Chapmanin upea mustavalkokuvaus elävöittää tuntumaa tapahtuma-ajankohtiin eli 1940- ja 1950-lukuihin.

Kuin raivo härkä. Teema Fem perjantaina 27.7. klo 21.00. Areena 7 pv.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.