Vitamiinit talteen pakastamalla
Pakastaminen on yksinkertainen ja ravintoaineita säästävä tapa säilöä marjat, raparperit, yrtit ja kasvikset. Muista kytkeä pakastimen superteho päälle useita tunteja ennen pakastamista äläkä pakasta liian paljon kerralla, ettei pakastimen sisältö lämpene.
Marjat pakastetaan kokonaisina tai viipaloituina rasioihin tai pusseihin. Tuoreen veroinen mansikkasose syntyy vain hieman sulaneista kokonaisista mansikoista ja sokerista – jostain syystä näin valmistettu sose maistuu raikkaammalta kuin soseena pakastettu mansikka.
Raparperit, paprikat ja purjot pakastetaan ohuina viipaleina kypsentämättöminä.
Yrtit voi silputa tuoreena isoon rasiaan ja raaputtaa jäistä yrttisilppua ruokiin tarpeen mukaan. Raparperit, paprikat ja purjot pakastetaan ohuina viipaleina kypsentämättöminä.
Kasvikset ryöpätään ennen pakastamista viitisen minuuttia kiehuvassa vedessä, jäähdytetään huuhtomalla kylmässä vedessä ennen niiden jakamista annospakkauksiin.
Marjoista hilloa herkkuhetkiin
Marjojen keittäminen hilloksi vaatii ennen kaikkea hygieenisyyttä. Hillot säilyvät suuren sokerimäärän ja mahdollisen säilöntäaineen ansiosta. Yleisimmässä säilöntäaineessa Atamonissa on samaa natriumbentsoaattia kuin puolukassa luonnostaan.
Käytä enemmän sokeria, jos et halua käyttää säilöntäainetta tai säilytystila on lämpimämpi kuin 5-asteinen.
Hillopurkeiksi kannattaa kerätä kauneimmat kaupan elintarvikkeiden pakkauksina käytetyt purkit, tyhjät hillopurkit ovat yllättävän hintavia.
Laske yhteen marjojen ja sokerin paino, niin osaat arvioida tarvittavien purkkien määrän: 1 kg marjoja + sokeria = 1 litra hilloa.
Pese purkit kuumalla vedellä, keitä metalliset kannet kattilassa. Lasipurkit voi panna pesun jälkeen 100-asteiseen uuniin, jotta ne ovat puhtaita ja kestävät kuuman hillon purkittamisen.
Marjahillon perusohje
1/2 – 1 kg sokeria
1 kg marjoja
(Atamonia pakkauksen ohjeen mukaan)
Pane marjat ja sokeri kerroksittain kattilaan, anna niiden mehustua muutaman tunnin ajan. Hilloja voi myös maustaa: vaniljatanko sopii mansikkahilloon, kardemummalla maustettu mustikkahillo on taivaallista jäätelön kanssa. Kuumenna hilloa hitaasti, keitä miedolla lämmöllä. Heiluttele kattilaa, vältä sekoittamista, jos haluat marjojen pysyvän kokonaisina. Keitä hilloa hiljalleen 20-30 minuutin ajan, pehmeät marjat hilloontuvat nopeammin. Sekoita Atamon valmiiseen hilloon. Kauho kuuma hillo kuumiin purkkeihin, sulje purkit välittömästi keitetyillä kansilla.
Säilytä hillopurkit kylmässä.
Yrttisuola kotikonstein
Yksinkertainen yrttisuola valmistuu näin: pane tehosekoittimeen 1/5 litraa yrttisilppua (lipstikkaa, ruohosipulia, persiljaa), 2 dl karkeaa suolaa ja 1 dl vettä. Jauha hienoksi ja levitä puhtaalle pellille kuivumaan – aurinkoisella säällä suola kuivuu purkitettavaksi päivässä tai kahdessa. Tämä korvaa kaupan liemikuutiot mennen tullen!
Hellepäivän vanukkaat neljälle
1/2 litraa vadelmia ja mustikoita
1 prk kondensoitua maitoa
1 prk vaniljatuorejuustoa
2 dl turkkilaista jugurttia
4 limen mehu + yhden raastettu kuori
Sekoita kondensoitu maito, juusto ja jugurtti keskenään. Lisää limemehu ja kuoriraaste. Jaa neljään jälkiruoka-astiaan, anna hyytyä kylmässä 3-4 tuntia. Koristele vanukkaat marjoilla ennen tarjoilua.
[digilehti pvm=20180727 sivu=13]