Lehtikuva/Federico Parra

IMF: Venezuelan rahan arvo syöksyssä, inflaatio voi loppuvuodesta hipoa jopa miljoonaa prosenttia.

Venezuelan talous on syöksynyt mustaan aukkoon, eikä valoa ole näkyvissä. Kansainvälisen valuuttarahaston läntisen pallonpuoliskon johtaja Alejandro Werner vertaa Venezuelan talouden tilaa Saksan vuoden 1923 hyperinflaatioon, jolloin hinnat pahimmillaan kaksinkertaistuivat alle neljässä päivässä.

– Taloudellisen toiminnan romahtaminen, hyperinflaatio ja perustoimintojen kuten terveydenhuollon, veden, liikenteen ja turvallisuuden jatkuva huononeminen, samoin kuin puutteet hintasäänneltyjen elintarvikkeiden saatavuudessa, ovat johtaneet maastamuuton lisääntymiseen ja heijastuvat myös naapurimaihin.

Puute ruuasta ja lääkkeistä on ajanut venezuelalaiset lähtemään kotimaastaan. Tavallisimmat kohdemaat ovat Kolumbia, Brasilia, Peru ja Costa Rica.

Joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan Venezuelan maastamuuttoluvut ylittävät pian Syyriasta sotaa paenneiden määrän.

Arviot lähtijöiden määrästä vaihtelivat jo alkuvuodesta runsaasta puolestatoista miljoonasta neljään miljoonaan, nyt maastamuutto on kiihtynyt entisestään. Joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan Venezuelan maastamuuttoluvut ylittävät pian Syyriasta sotaa paenneiden määrän.

Viisi vuotta kestäneen talouskriisin seurauksena periaatteessa vauraan öljyntuottajamaan kansalaiset ovat köyhtyneet niin, että viime huhtikuussa 80 prosentin venezuelalaisista arvioitiin elävän köyhyydessä ja satojen tuhansien olevan nälkiintymisen partaalla. Samaan aikaan maan talouden arvioidaan kutistuneen noin 50 prosentilla.

ILMOITUS

IMF:n Werner ennakoi Venezuelan talouden heikkenevän tänä vuonna entisestään lähes 20 prosentilla, mutta varoittaa samalla, että nykyisessä tilanteessa kaikki ennusteet ovat epävarmoja.

Yleistä epävarmuutta lisää rikollisuuden lisääntyminen. Viime vuonna Venezuela oli Latinalaisen Amerikan väkivaltaisin maa. Jo viime vuonna järjestettiin presidentti Nicolás Maduron vastaisia mielenosoituksia, mutta toukokuun vaaleissa hänet valittiin uudelleen. Mielenosoitusten yleistyttyä Maduron hallintoa on syytetty mielivaltaisista pidätyksistä, kidutuksista, toimittajien vainosta ja ylipäätään liiallisesta voimakäytöstä.

Maduro itse syyttää Venezuelan talousvaikeuksista Yhdysvaltojen ja Euroopan lietsomaa ”taloudellista sotaa”, jonka vuoksi maahan ei juurikaan tule ulkomaista valuuttaa.