Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) arvioi, että valiokunta saa kyllä tehtyä mietintönsä, mutta sote pysähtyy perustusvaliokuntaan.

Kiuru sanoo Uutissuomalaisen tekemässä haastattelussa, että opposition edustajat valiokunnassa yrittävät parantaa hallituksen esitystä, jotta perustuslakivaliokunta voisi sen hyväksyä, mutta hallituksen edustajat eivät tätä hyväksy.

– Minä olen ainoa, joka työskentelee sen eteen, että esitys voisi mennä läpi, Kiuru muotoilee.

Heikkoa valmistelua ja aikatauluongelmia

Kiuru perustelee näkemystään uudistuksen heikolla valmistelulla ja aikatauluongelmilla. Hän kertoo, että hallituksen pohjaesityksissä on ollut satoja virheitä, joita on jouduttu korjaamaan.

Valinnanvapauslain 103 pykälästä yli puolet oli Kiurun laskelmien mukaan muutettu kesäkuun vastineessa verrattuna maaliskuun esitykseen.

– En ole koskaan nähnyt tällaista. Muutamia pykäliä voidaan aina muuttaa, mutta nyt yli puolet, Kiuru sanoo.

ILMOITUS

Kiurun mukaan valinnanvapauslain lisäksi pöydällä on paljon soteen liittyviä esityksiä, jotka eivät todennäköisesti läpäise perustuslakivaliokunnan seulaa. Näistä hän mainitsee tietosuojalain, valinnanvapauslakiesityksen notifioinnin sekä kuntien ja kuntayhtymien mahdollisen omistussuojan eli sen, voidaanko kuntien omaisuutta siirtää maakunnille.

”Esitys on notifioitava”

Hallitus on linjannut, että esitystä valinnanvapauslaiksi ei lähetetä EU:n komissiolle hyväksyttäväksi eli notifioitavaksi. Kiurun mukaan esitys on notifioitava.

Kiuru sanoo, että hallituksen neuvottelema pohja on niin heikko, että se jää kiinni tietosuojalaista ja notifioinnista.

Sote-esityksen valmistuminen siirtyy Kiurun mukaan myöhäissyksyyn. Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu seuraavan kerran 20. elokuuta, jolloin hallitus tuo uuden täydentävän esityksen valiokunnalle.

Eduskuntatyö alkaa 4. syyskuuta, mutta sote-valiokunta tulee sorvin ääreen 3. syyskuuta ja päättää silloin aikatauluista.

Tällä menolla eduskunta toimintakyvytön

Kiuru kertoo, että valiokunta on kokoontunut huhtikuun puolivälin jälkeen superaikataululla, mutta niin ei voida jatkaa. Normaalivuosina valiokunta istuu noin sata tuntia vuodessa. Keväällä istuttiin kahdessa kuukaudessa jo 200 tuntia.

Kiuru kysyy, kuinka monta kuukautta voidaan jatkaa näin, koska se sekoittaa eduskunnan muuta lainsäädäntötyötä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet istuvat muissakin valiokunnissa, mutta he eivät ehdi niiden kokouksiin.

– Minua syytetään siitä, että valiokunta ei ole toimintakykyinen, mutta pelkään, että tällä menolla eduskunta ei ole toimintakykyinen.

Valiokuntaneuvoksilla lain sallima ylityömäärä täynnä

Kiurun mukaan eduskunta ei voi rikkoa säätämiään lakeja, ja nyt työaikalain määrittelemät tunnit ovat täynnä. Valiokuntaneuvokset eivät saa tehdä yhtään ylitöitä.

Toisena ongelmana Kiuru pitää sitä, että pakettiin kuuluu yhdeksän lakia ja niistä pitäisi kirjoittaa satojen sivujen mietinnöt.

Ainuttakaan ei ole vielä aloitettu. Valiokuntaneuvoksilla ei ole aikaa kirjoittaa mietintöjä, koska he istuvat valiokunnissa ja ylityötunnit ovat täynnä.

Uutissuomalainen on 14 suomalaisen sanoma- ja kaupunkilehden yhteinen uutistoimitus. Sen tiistaina tekemä Krista Kiurun haastattelu julkaistiin torstaina Savon Sanomissa.