Suomalaisista tuotteista alkuperämerkinnällä on suojattu Kitkan viisas -muikku, Lapin Poron liha, Lapin Poron kuivaliha, Lapin Poron kylmäsavuliha sekä Lapin puikula -peruna.

EU-merkki takaa laadun ja tuotteen alkuperän. Suomessa tällaisen merkin on saanut muun muassa karjalanpiirakka. Se on saanut Aito perinteinen tuote-merkinnän.

Suojattu alkuperänimitys -merkillä varustettu tuote on peräisin tietyltä maantieteelliseltä alueelta. Se on tuotettu, jalostettu ja käsitelty tunnetulla ja vahvistetulla ammattitaidolla.

Luonnonkosmetiikkaa sertifioidaan eri maissa erilaisilla kriteereillä.

Suomalaisista tuotteista alkuperämerkinnällä on suojattu Kitkan viisas -muikku, Lapin Poron liha, Lapin Poron kuivaliha, Lapin Poron kylmäsavuliha sekä Lapin puikula -peruna.

Ruotsalaiset luottavat luomuun

Ruotsissa suosituin laatumerkki on luomuvalvontajärjestö KRAV:n merkki, kertoo kuluttajatutkimuslaitos Sifollan teettämä tutkimus. Sen mukaan KRAV-luomumerkin tuntevat lähes kaikki vastaajista. Yli viidennes ruotsalaisista haluaa ostaa lisää KRAV-merkittyjä luomutuotteita.

Ruotsalaisista runsas viidennes ilmoittaa ostavansa luomua niin usein kuin mahdollista ja puolet silloin tällöin.

ILMOITUS

Verrattuna EU-luomumerkintään KRAV-merkinnällä on huomattavasti parempi maine. Erityisesti KRAVin yhteistyössä Svensk Sigillin kanssa kehittämä ympäristömerkintä on vakuuttanut ihmiset ilmastoystävällisyydestä.

Tekstiileistä karsitaan torjunta-aineita

Öko-Tex-standardi 100 on kansainvälinen tekstiilien testaus- ja sertifiointijärjestelmä, joka kehitettiin vuonna 1992. Standardi rajoittaa tiettyjen haitta-aineiksi katsottavien tekstiilikemikaalien käyttöä.

 

Riippumattomien tutkimuslaitosten myöntämä sertifikaatti takaa, että tuotteessa ei ole haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. Merkki voi olla painettu myyntipakkaukseen tai tuotteen saumaan ommeltuun kangaslappuun. Standardin tunnuksessa on vihreä kaari, jonka oikeassa laidassa on tyylitelty päivänkakkaran kuva.

Luonnonkosmetiikan sertifikaatit

Tällä hetkellä maailmassa ei ole olemassa yhtä kuluttajaystävällistä luonnonkosmetiikan sertifointijärjestelmää, vaan luonnonkosmetiikkaa sertifioidaan eri maissa erilaisilla kriteereillä.

Monet luonnonkosmetiikan sertifiointiin erikoistuneista organisaatioista tekevät yhteistyötä ja pyrkivät kriteerien yhdenmukaisuuteen. Silti eroavaisuuksia on löydettävissä.

Selkeimmät erot liittyvät siihen, miten kriteereissä painotetaan luomutuotantoa olevien raaka-aineiden käyttöä, sekä siihen, miten kriteeristö suhtautuu tiettyjen synteettisten ainesosien käyttöön. Eroja on myös siinä, voidaanko sertifiointi myöntää yksittäisille tuotteille vai onko koko tuotannon täytettävä kriteerit.

Suomessa toimivan kosmetiikkajärjestö FI-naturan jäsenet ovat sitoutuneet luonnonkosmetiikan periaatteisiin. FI-Natura -merkillä varustetut tuotteet on valmistettu vähintään 95-prosenttisesti luonnollisista raaka-aineista. Kriteeristö painottaa myös mm. raaka-aineiden lähituotantoa.

 

Kesäsarjassa käydään läpi erilaisia pakkausmerkintöjä, jotka kertovat tuotteen alkuperästä, ympäristövaikutuksista ja tuotantotavasta.