Yle Kuvapalvelu

Food Evolution (2016) on kesän dokumenttiuusinnoista huomionarvoisimpia. Se käsittelee geenitekniikan käyttöä ruuantuotannossa.

Kokonaisuus on ovelan ankeriasmaisesti luikerteleva. Tuloksena on tieteellisyyden nimissä, mutta samalla läpinäkyvästi tehty propagandaisku geenimuuntelun puolesta.

Myös vastustajat näkemyksineen pääsevät esiin. Punaisena lankana kulkee heidän argumenttiensa osoittaminen puutteellisiksi tai virheellisiksi, ”ei-tieteellisiksi”.

Alun perinkään ei ollut salaisuus, että Scott Hamilton Kennedyn ohjaama amerikkalaisdokkari tehdään huomioimalla myös elintarvike- ja kemianteollisuuden intressit. Hankkeen synnyn taustavaikuttajiin on kuulunut muun muassa Monsanto-jätti. Yhtiöiden suhdetta Food Evolution -projektiin valottava Stacy Malkanin artikkeli on luettavissa Huffpost-verkkolehdestä.

Geenitekniikan käyttö todistellaan dokkarissa tulevaisuuden ylivertaiseksi keinoksi saada maailman ravintoasiat kuntoon. On kuitenkin kysyttävä, onko yhä lisääntyvä etääntyminen ravintoketjun luonnollisesta annista ja rytmistä pitkällä aikavälillä hyväksi sen enempää ihmiselle kuin planeetta maallekaan.

Dokumentissa ei asian suhteen nähdä erityisempää ongelmaa, tieteen uskotaan osoittavan kulloinkin oikean suunnan. Samalla on toki hyvä muistaa, ettei tiede ole yksimielisen aukoton kokonaisuus. Usein pelissä ovat myös voimakkaat arvolataukset. Tässä mielessä dokumentti kulkee hyvin tarkoitushakuisesti ja jopa naiivilla tavalla katsojien tunteisiin vetoavasti.

Food Evolution. TV2 keskiviikkona 25.7. klo 20.00, sunnuntaina 29.7. klo 23.25. Areena.