Lehtikuva/Ritva Siltalahti

Suomen Palopäällystöliitto ottaa tiukasti kantaa sosiaalisessa mediassa kaksi päivää sitten leimahtaneeseen metsäpalovaroituskeskusteluun.

Toiminnanjohtaja Ari Keijonen painottaa, että metsäpalovaroituksia ei tehdä mielijohtoisin perustein.

– Pitkän kuivan jakson jälkeen metsä on hyvin räjähdysherkässä tilassa.

Metsäpalovaroituskeskustelu alkoi keskustan entisen kansanedustajan Mikko Kärnän jaettua Twitterissä kuvan liekehtivästä nuotiosta. Kuvatekstin perusteella kuva on Lapista, jossa oli kuvan julkaisun aikaan voimassa metsäpalovaroitus.

Keskustelu leimahti liekkeihin kun SDP:n entinen kansanedustaja, Liike Nytin perustajajäsen ja viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner otti keskusteluun kantaa sekä Twitterissä että myöhemmin muun muassa median välityksellä. Jungner muun muassa vähätteli metsäpalovaroituksia.

Ei kyse sääntöuskovaisuudesta

Palopäällystöliitto muistuttaa, että maastopalovaroituksen noudattamisessa ei ole kyse sääntöuskovaisuudesta. Maastopalot ovat aiheuttaneet kuluvan kesän aikana mittavia vahinkoja ympäri Euroopan, kuten Ruotsissa, Latviassa ja Kreikassa, jossa tuhoisat palot ovat vaatineet jo yli 70 ihmisen hengen.

ILMOITUS

Haastavia metsäpaloja on nähty kesän 2018 aikana myös Suomessa. Heinäkuun puolivälissä Pyhärannan metsäpalon sammutustöissä yksi haaste oli tulen kyteminen osittain maan alla. Kangas- ja turvepitoinen maasto voi nimenomaan imeä palon ja kytemisen maan alle.

Avotulen teko metsään tai sen läheisyyteen on metsäpalovaroituksen aikaan kielletty – ja syystä. Hyvinkin sammutetustakin avotulesta voi levitä palopesäkkeitä kymmenien senttien syvyyteen maan alle.

Avotuli voi karata kokeneeltakin eränkävijältä

Palopäällystöliitto muistuttaa tiedotteessaan, että paikalta lähtiessäkään ei välttämättä näe maan alla kytevää paloa, joka voi lähteä leviämään uudelleen vasta päivienkin päästä.

– Avotuli voi karata kokeneeltakin eränkävijältä, esimerkiksi tuulenpuuskan vuoksi, muistuttaa Suomen Palopäällystöliiton koulutusjohtaja Tomi Timonen.

Lisäksi alueen pelastusviranomainen voi muunakin aikana perustellusta syystä, kuten lämpö- tai tuuliolosuhteiden vuoksi, antaa määräaikaisen avotulentekokiellon alueellaan tai osassa sitä.

Suomen Palopäällystöliitto painottaa, että turvallisuuteen liittyvät säädökset ovat tarpeellisia, eikä niitä luoda huvin vuoksi. Normien ja sääntöjen tarkoitus on auttaa ihmisiä ymmärtämään ja ennakoimaan erilaisia vaaratilanteita. Turvallisuuteen liittyvät asiat eivät ole vain yksilön asioita, vaan niiden seuraukset koskettavat laajalti myös muita ihmisiä.

Liiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen toivoo, että sosiaalisessa mediassa käyty keskustelu toisi kansalaisille lisää riskitietoisuutta siitä, millaisia vaaroja avotuleen ja sen käyttäytymiseen maastossa liittyy.