UP/Mika Peltonen

Tänä vuonna eri puolilla maailmaa on kärsitty kovista helteistä. Kuumuuden takia ihmisiä on kuollut mm. lämpöhalvaukseen.

Lämpöhalvaus tarkoittaa elimistön liiallista lämpenemistä. Lämpöhalvauksessa ruumiinlämpö on yleensä yli 39 astetta, joskus jopa 45 astetta.

Miltä lämpöhalvaus tuntuu, Mehiläisen lääkäri Ilkka Saarelainen?

– Ikävältä.

Minkälaiset oireet kertovat lämpöhalvauksesta?

– Lämpimässä iho hikoilee aina, mutta kun lämpöhalvaus lähestyy, ihon hikoilu alkaa loppua. Elimistön kuivuessa hikoilu lakkaa, iho nousee kananlihalle ja potilas alkaa palella. Nämä ovat vakavan lämpötasapainon pettämisen merkkejä.

– Syke alkaa nousta, ja voimat alkavat mennä. Lämpöhalvauksen saaneella on hyvin vetämätön ja väsynyt olo.

ILMOITUS

Miten lämpöhalvausta voidaan hoitaa?

– Juomalla reilusti vettä. Muuta ei oikeastaan itse voi tehdä. Tärkein asia on riittävä nesteen saaminen.

– Jos on mahdollista viilentää oloaan muuten, se kannattaa tehdä. Päätä ja niskaa kannattaa viilentää kylmillä pyyhkeillä ja kainaloihin ja nivusseutuun voi laittaa kylmäpakkaukset.

Pitääkö lämpöhalvausta epäilevän hakeutua lääkäriin?

– Jos oireet ovat hyvin lievät ja tilanne korjaantuu juomalla, ei tarvitse. Jos nesteyttäminenkään ei ala auttaa, silloin pitää hakeutua lääkäriin.

– Jos potilas voi huonosti, hänen pitää päästä heti sairaalahoitoon. Usein lämpöhalvauksen saanut on kuivunut ja suonensisäinen nesteytys on tarpeen.

Mitkä ovat suurimmat riskiryhmät?

– Lapset, vanhukset ja sydänsairaat ja ihmiset, joilla on huono fyysinen yleiskunto.

Mistä lämpöhalvauksen saa?

– Helteestä sen saa. Myös kuumassa työpaikassa voi saada lämpöhalvauksen, mutta siellä joutuu pitämään lakisääteisiä taukoja.

Miten lämpöhalvauksen voi helteellä välttää?

– Lämpöhalvauksen estämiseen pätevät osittain samat keinot kuin auringonpistoksen estämiseen. Kuumalla ja lämpimällä ilmalla kannattaa pitää päähinettä ja aurinkolaseja.

Miten lämpöhalvaus eroaa auringonpistoksesta?

– Auringonpistos on ensimmäinen oire tulevasta lämpöhalvauksesta. Siinäkin on huimausta ja heikottaa.