Lehtikuva/Tatyana Zenkovich

Ukrainassa media on pääosin keskenään kilpailevien tai liittoutuneiden suurliikemiesten omistuksessa.

Maan ykkösoligarkki, presidentti Petro Porošenko omistaa valtakunnallisen Kanal 5 -televisioyhtiön.

Useat kansainväliset järjestöt ovat kiinnittäneet huomiota Ukrainan kiristyneeseen lehdistönvapaustilanteeseen ja toimittajien karuun kohteluun.

Toimittajamurhien tutkimukset eivät ole edenneet.

Arvostelijoiden joukossa ovat muun muassa YK:n ihmisoikeuskomissaari, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin mediavaltuutettu, Amnesty International, Human Rights Watch, Toimittajat ilman rajoja – järjestö ja International Press Institute.

Kovin kohtalo on ollut Oles Buzinalla ja Pavel Šeremetillä. Useissa ukrainalaisviestimissä työskennellyt Buzina surmattiin huhtikuussa 2015. Kansainvälisiä journalistipalkintoja voittanut Šeremet murhattiin autopommilla heinäkuussa 2016.

ILMOITUS

Mainittujen järjestöjen kritiikki kohdistuu siihen, etteivät surmien tutkimukset ole edenneet käytännössä lainkaan.

Vankeustuomion ovat lisäksi saaneet toimittajat Dmitri Vasiljets, Jevgeni Timonin, Vasili Muravitski ja Kirill Višinski. Tapauksista kansainvälisesti tunnetuin lienee Ruslan Kotsaba, joka sai kovan vankeustuomion kehotettuaan ukrainalaisia nuoria miehiä kieltäytymään aseista.

Venäjän anastamalle Krimille ja Itä-Ukrainan kapinallisalueille kansainvälisillä järjestöillä ei ole minkäänlaista pääsyä. Niin sanottujen kansantasavaltojen alueilla ei ole vallanpitäjistä riippumatonta mediaa.