Lehtikuva/Marc Israel Sellem

Israelin oppositio, EU ja liberaalit Yhdysvaltain juutalaisjärjestöt ovat tuominneet torstaina hyväksytyn lain.

Israelin parlamentti Knesset hyväksyi torstaina äänin 62–55 (2 tyhjää) kiistellyn lain, joka määrittää Israelin ”juutalaisten kansallisvaltioksi”.

Lain mukaan ”Israel on juutalaisten historiallinen kotimaa ja yksinomaan juutalaisilla on Israelissa oikeus kansalliseen itsemääräämiseen”.

Tasoltaan perustuslakia vastaava laki säätää ”yhdistyneen ja kokonaisen” Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Ainoaksi viralliseksi kieleksi jää heprea, kun aikaisemmin samassa asemassa ollut arabia pudotetaan ”erityisasemassa olevaksi”. Arabian kielellä on edelleen oikeus saada viranomaispalveluja.

Uusi laki määrittää Israelin ”juutalaisten kansallisvaltioksi”.

Lakia ovat pitkään ajaneet Israelin äärinationalistiset piirit. Yhä enemmän oikealle liukunut päähallituspuolue Likud pysyy vallassa pienempien äärioikeistolaisten ja äärinationalististen puolueiden turvin, ja laki on jälleen uusi esimerkki siitä, miten pitkälle pääministeri Benjamin Netanjahu on valmis menemään.

”Apartheid-valtio”

Arvostelijoiden mukaan viimeistään tämä laki tekee Israelista apartheid-valtion.

ILMOITUS

Israelin arabeilla on muodollisesti tasavertainen asema, ja heitä on esimerkiksi valittu parlamenttiin. Käytännössä kuitenkin arabit kokevat olevansa monenlaisen syrjinnän kohteena ja toisen luokan kansalaisia. Tämä ilmenee esimerkiksi koulutuksessa, asuntopolitiikassa ja terveydenhoidossa.

Israelin väestöstä on arabeja 1,8 miljoonaa eli noin 20 prosenttia.

Parlamenttikäsittelyn loppusuoralla hylättiin yksi lakiesityksen kiistanalaisimmista kohdista. Sen mukaan lailla olisi turvattu pelkästään juutalaisille tarkoitettujen yhteisöjen muodostaminen.

Tälle kohdalle esittivät vastalauseensa sekä Israelin presidentti Reuven Rivlin että oikeuskansleri Avichai Mandelblit.

Tilalle tulleen muotoilun mukaan ”valtio pitää juutalaisasutusta kansallisena arvona ja toimii sen rohkaisemiseksi ja edistämiseksi”.

”Loppu demokratialle”

Laki on herättänyt tyrmistystä, ja sitä ovat jyrkästi arvostelleet Israelin arabikansanedustajat, liberaali ja vasemmisto-oppositio Israelissa sekä Yhdysvaltain liberaalit juutalaisjärjestöt.

EU:n ulkopoliittisen johtajan Federica Mogherinin edustaja ilmaisi unionin ”huolestumisen” laista. EU:n kannan mukaan laki vaikeuttaa edelleen kahden valtion mallin toteuttamista.

Israelin parlamentissa toimivan arabiedustajien yhteislistan johtaja Ayman Odeh sanoi lain merkitsevän loppua Israelin demokratialle.

Pääministeri Netanjahu sen sijaan kehui esitellessään lakia Knessetille, että ”tämä on ratkaiseva hetki sionismin aikakirjoissa ja Israelin valtion historiassa”.

Ihmisoikeusaktivisti, entinen brittidiplomaatti Graig Murray sanoi, että ”Israel on nyt avoimesti ja häpeämättä rasistinen apartheid-valtio”.