Otava

Jessica Townsendin teos Morriganin koetukset yhdistelee herkullisesti taikuutta, seikkailua ja satumaailmoja.

Yksitoistavuotias Morrigan Korppi on muuten sangen tavallinen lapsi, mitä nyt kirottu. Tapahtuipa mitä tahansa onnettomuuksia tai epätavallisia sattumuksia, ovat ne jollakin tavalla Morriganin syytä. Morriganin huolet alkavat kuitenkin olla jo takanapäin, sillä hänen on tarkoitus kuolla viimeistään kahdentenatoista syntymäpäivänään.

Morriganin isä, kansleri Korppi, ei ole tyttärestään kovin innoissaan ja antaa sen myös näkyä, toisinaan on kuitenkin hyvä pehmentää imagoa ja esiintyä lehden sivuilla rakastavana tai surevana isänä. Tästä syystä Morrigan saa osallistua Tarjouspäivään, joka kääntää hänen elämänsä suunnan.

Tarjouspäivänä lapsille tarjotaan mahdollisia opiskelupaikkoja, joku on joskus saanut jopa kaksi tarjousta. Kun Morrigan kahmaisee niitä neljä, on koko kaupunki raivon partaalla ja isä raahaa tyttärensä pikaisesti takaisin kotiin.

”Morriganin koetukset on vauhdikasta ja hauskaa luettavaa.”

Kohtaloonsa alistunut Morrigan saa viimeistä illallista syödessään yllättävän vieraan, joka saapuu paikalle jättimäisellä mekaanisella hämähäkillä. Vieras lupaa Morriganille opiskelupaikan ja pyyhkäisee tytön mukanaan toiseen ulottuvuuteen, Nevermooreen, jättäen jälkeensä Morriganin henkeä janoavat mustat savupedot ja varjo-olennot.

Uusi elämä

Nevermooressa Morrigan saa asettua asumaan suojelijansa ja pelastajansa, Jupiter Pohjoisen, maagiseen hotelliin, joka muuttaa jatkuvasti muotoaan. Nevermooren myötä tytölle tarjoutuu mahdollisuus elämään ja tulevaisuuteen, mikäli hän vaan selviytyy neljästä koetuksesta ja pääsee kouluun.

ILMOITUS

Pian Jupiterista kuoriutuu Morriganin elämän ensimmäinen aikuinen, joka on valmis taistelemaan hänen puolestaan ja suojelemaan häntä. Samalla, kun Morrigan valmistautuu hengenvaarallisiin koitoksiin ja solmii elämänsä ensimmäisiä ystävyyssuhteita, tuntee hän myös ensimmäistä kertaa elämässään olevansa turvassa ja hyväksytty.

Morriganin koetukset aloittaa Jessica Townsendin Nervermoore-sarjan, jolta aloitusosan perusteella voi odottaa paljon.

Seikkailuja pursuilevaa teosta on verrattu Harry Potteriin sekä tyylillisesti että sisällöllisesti. Samaa genreä edustavissa teoksissa toki on samankaltaisuutta, mutta tosiasiallisesti teoksien suurimmat yhtymät lienevät 11-vuotiaissa kouluun lähtijöissä, epävakaissa perheoloissa ja seikkailuissa taikaolentojen kanssa. Lisäksi Morrigania ja Harrya yhdistää suomentaja Jaana Kapari-Jatta, joka tekee jälleen hyvää työtä.

Morriganin koetukset on vauhdikasta ja hauskaa luettavaa, joka uppoaa varttuneempaankin lukijaan. Osittain ehkä siksi, että varsinaisen tarinan pohjavireenä kulkee sen kummemmin alleviivaamatta muun muassa epätasa-arvoisuus, yhteiskunnan toiminta ja erilaisuuden kohtaaminen.

Pohjimmiltaan Morriganin koetukset on toki kasvutarina ja ulkopuolisuuden kuvaus, mutta samalla se on toivoa antava satu yksinäisyyden voittamisesta.

Jessica Townsendin teksti on sujuvaa ja mukaansa tempaavaa, Nevermooreen palaa mielellään uudestaan.

Jessica Townsend: Morriganin koetukset. 368 sivua. Otava 2018.