Lehtikuva/Aleksey Nikolskyi

Virkasyyte on enemmän poliittinen kuin juridinen prosessi.

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin lehdistötilaisuudesta maanantaina Helsingissä nousi iso metakka. Trump ilmaisi uskovansa enemmän Putinia kuin Yhdysvaltain tiedusteluelimiä kysyttäessä Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin.

Useissa kommenteissa katsottiin Trumpin syyllistyneen valtiopetokseen. Valtiopetos on yksi niistä perusteista, joilla presidentti voidaan asettaa virkasyytteeseen.

Käytännössä Trumpin asettaminen syytteeseen on vielä hyvin kaukana. Kysymys ei ole vain siitä, riittäisikö siihen pressitilaisuudessa sanottu kommentti yksinään. Vielä enemmän asiaan vaikuttaa se, ettei virkasyyte ole puhdasta juridiikkaa, vaan mitä suurimmassa määrin poliittinen prosessi.

Republikaanit ovat nyt enemmistönä molemmissa kamareissa.

Kongressi käsittelee

Perustuslain mukaan syytteeseen asettamisesta päättää kongressin alempi kamari, edustajainhuone. Jos syyte nostetaan, tuomioistuimena toimii senaatti.

Prosessi on pitkä, ja syyte voi pysähtyä jo edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan käsittelyssä.

ILMOITUS

Republikaanit ovat nyt enemmistönä molemmissa kamareissa; tämä tosin voi muuttua marraskuun vaaleissa.

Trumpin lausuntoa on nyt arvostellut tavallista useampi republikaanipoliitikko. Selväsanaisimpia ovat kuitenkin jälleen olleet ne muutamat, jotka ovat aikaisemminkin arvostelleet Trumpia.

Suurin osa republikaaneista on kuitenkin edelleen tyytyväisiä Trumpiin. He ovat saaneet rikkaiden verohelpotukset, mieleisensä tuomarin korkeimpaan oikeuteen ja lähetystön Jerusalemiin sekä päässeet eroon ilmastosopimuksesta ja Iran-sopimuksesta.

Suurin kannuste Trumpin hylkäämiseen olisi, jos hänestä tulisi sellainen riippakivi, että republikaanipoliitikon oma uudelleenvalinta joutuisi vaaraan.

Lisäksi kannattaa muistaa, ettei Trumpin äänestäjäkunta lue Washington Postia eikä New York Timesiä – eikä paljon muitakaan lehtiä. He katsovat Fox-kanavaa.

Bill Clinton joutui talvella 1998–1999 virkasyytteeseen valehtelusta valamiehistölle Monica Lewinsky -tapauksessa. Vaikka republikaaneilla oli 45–55 enemmistö senaatissa, Clinton sai vapauttavan tuomion, kun osa republikaaneista äänesti sen puolesta.

Muellerin tutkimukset

Helsingin lausuntoa suurempi uhka Trumpille lienevät erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkimukset, jotka myös liittyvät Venäjään. Jos niistä kertyy kovaa näyttöä, syyte on lähellä.

Osalla edustajainhuoneen republikaaneista on käynnissä vastaoperaatio, hanke apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin asettamiseksi syytteeseen. Rosenstein valvoo Muellerin tutkintaa, koska oikeusministeri Jeff Sessions jääväsi itsensä siitä.

Republikaanit väittävät Rosensteinia puolueelliseksi ja estävän heidän vaatimaansa tutkintaa FBI:n Trump-tutkinnasta ja Hillary Clintonin sähköposteista.

Rosenstein ilmoitti viime perjantaina, että 12 venäläistä asetetaan syytteeseen sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 vaaleihin.