Lehtikuva/Noorullah Shirzada

Tulitauko ei vähentänyt hyökkäyksissä ja itsemurhaiskuissa kuolleiden siviilien määrää.

Afganistanissa on kuollut viimeisen puolen vuoden aikana ennätysmäärä siviileitä, kertoo YK. Talibanin ja Isisin eri puolilla maata tekemissä aseellisissa hyökkäyksissä ja itsemurhapommittajien uhrina on kuollut tänä vuonna jo 1 692 ihmistä.

Afganistanin avustusoperaatio Unaman mukaan luku on korkein sitten vuoden 2009, jolloin YK alkoi pitää kirjaa konfliktin uhreista. Viime vuodesta kuolemantapaukset lisääntyivät prosentilla viime vuoteen verrattuna.

Hyökkäyksissä ja iskuissa loukkaantuneiden määrä on laskenut 5 prosentilla ja on nyt 3 430. Kaikki siviileihin kohdistunut väkivalta väheni viime vuodesta kolmella prosentilla. Yhteensä alkuvuonna kuoli tai loukkaantui kuitenkin 5 122 ihmistä.

Talibanin ja Isisin aseellisissa hyökkäyksissä ja itsemurhapommittajien uhrina on Afganistanissa kuollut tänä vuonna jo 1 692 ihmistä.

Ennätysmäärään ihmishenkien menetyksiin johtaneita iskuja tehtiin siitä huolimatta, että viime kuussa Afganistanin turvallisuusjoukot ja Taliban sopivat yhtäaikaisesta kolmipäiväisestä tulitauosta, jonka aikana juhlittiin Ramadanin päättävää Eid-juhlaa.

Afganistanissa on käyty sisällissotaa vuosikymmeniä. WTC-iskut 11. syyskuuta 2001 kärjistivät tilanteen, kun Yhdysvallat alkoi syyttää Afganistania iskut kontolleen ottaneen Osama bin Ladenin ja terroristijärjestö Al Qaidan suojelemisesta. Lokakuussa 2001 yhdysvaltojen ja brittien joukot alkoivat pommittaa Kabulia, Kandaharia ja Jalalabadia ja Afganistanin ”operaatiosta” tuli osa Yhdysvaltojen terrorisminvastaista sotaa.

ILMOITUS

Osama bin Laden surmattiin Pakistanissa 2. toukokuuta 2011 ja Yhdysvallat vetäytyi Afganistanista kolme vuotta myöhemmin. Päävastuu sodasta luovutettiin Afganistanin turvallisuusjoukoille 28. joulukuuta 2014.

Sota ei päättynyt Yhdysvaltojen vetäydyttyä maasta ja levottomuudet ja hyökkäykset lisääntyivät entisestään. Vetäytymisestään huolimatta Yhdysvallat on jatkuvasti tehnyt sotilasoperaatioita ja ilmaiskuja Afganistanissa. Lisäksi maassa on useita erikoisjoukkojen yksiköitä.

Yhdysvallat käyttää Afganistanin sotaan edelleen 76 miljardia dollaria, eli noin 65 miljardia euroa vuodessa. Sotilasalan yritys Blackwaterin perustaja Erik Prince ehdotti hiljakkoin, että sotiminen delegoitaisiin säästösyistä yksityisille yrityksille .