All Over Press

Kirjoja kannattaa aina pakata mukaan reissulaukkuun ja muistaa, että yhdessä lukeminen on parasta, mitä voi lapselle antaa.

Kuvakirjoja pienimmille

Koiramäen tarinoista tutut lapset tutkivat luonnon ihmeitä pienessä, mutta tietoa täynnä olevassa kirjassa.

Tämän kirjan voisi ay-liike käännättää suomeksi.

Lajivalikoima on kotoinen lemmikistä leppäkerttuun, se on säilynyt varsin samanlaisena niistä ajoista, joita Koiramäen tarinoissa kuvataan. Kaupunkilaislapsetkin löytävät useimmat kirjan eläimistä ja kasveista helposti lähiluonnosta.

Mauri Kunnas: Pieni luontokirja. Otava 2018.

Ruu pääsee ensimmäisessä kirjassa ensimmäiselle lentomatkalleen. Kirjassa käydään läpi kaikki lentomatkan vaiheet. Sen avulla voi kertoa ensilennolle valmistautuvalle lapselle reissaamisen käänteistä.

ILMOITUS

Toinen Ruusta kertova kirja kuvaa monelle lapselle hankalaa asiaa: hiustenleikkuuta. Kun itse saa valita hiustyylinsä, niin kampaamoreissusta tulee mukava kokemus.

Annakarin Garhamin: Ruu lentomatkalla sekä Ruu ja uusi tukka. Suomennos Anne Luukkonen. Otava 2018.

Pirkko Punarinnan seikkailut tapahtuvat mielikuvitusta ruokkivassa pienoismaailmassa. Pirkko kadottaa polkupyöränsä ja kutsuu ystävät etsimään sitä. Lopulta se löytyy kukkakedolta, jonne Pirkko lienee ajanut sen itse unissaan.

Eppu Nuotio ja Saara Vallineva: Pirkko Punarinta ja kadonnut polkupyörä. Bazar 2018.

Aloittelevalle lukijalle

Outolan omat pojat Tatu ja Patu ovat avartaneet näkemyksiämme maailmasta jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Poikien elämää valottava juhlakirja on 20. heistä kertova teos.

Outolan tarkkaa sijaintia ei paljasteta tässäkään kirjassa. Reilut viisi vuotta Oulussa asuneena epäilen, että Outola saattaa hyvinkin olla Oulun salanimi, niin paljon outoja yhtäläisyyksiä on näiden innovatiivisten kaupunkien välillä. On Outolan arveltu sijaitsevan myös esimerkiksi Porissa ja Kajaanissakin.

Tatun ja Patun seikkailuissa on oma tasonsa kaikenikäisille lukijoille. Kirjojen huumori pulppuaa ehtymättömästä luovuuden lähteestä, asettamatta ketään naurunalaiseksi.

Ennen kaikkea Tatu ja Patu rohkaisevat ihmettelemään ja kokeilemaan kaikkea maailmassa. Huuhaa-tiedon aikakaudella heidän opetuksensa on tärkeä, vaik-ka se on kerrottu naurun kyyneleet silmäkulmassa.

Aino Havukainen, Sami Toivonen: Tatu ja Patu, elämä ja teot. Otava 2018.

Auttamistoimisto Lunasta kertovat seikkailut on julkaistu Lukupalat-sarjassa, joka sopii lukemaan aloittelevalle lapselle.

Christel Rönnsin kuvitus tukee tarinaa, joka on kerrottu selkeillä, lyhyillä lauseilla. Jasminen, Annikin ja Miron seikkailuun on helppo samaistua, vaikka jokaiselle kerrostalon ullakolle ei kätkeydykään vankikarkuria.

Tuutikki Tolonen (teksti) ja Christel Rönns (kuvat): Auttamistoimisto Luna ullakolla. WSOY 2018.

Ranskaa taitaville on tarjolla loistavia lastenkirjoja ja huomattavasti laajemmasta aihevalikoimasta kuin suomeksi. Vuodesta 1994 lähtien olen seurannut kotimaista lastenkirjallisuutta, mutta en muista yhdenkään kertoneen niin yleisestä asiasta kuin lakko. Tämän kirjan voisi ay-liike käännättää suomeksi.

Ranskalainen työväenliike on lakkoherkkää, ehkä siksi aiheesta on kirjoitettu myös lapsille ja nuorille.

Zette ja Zotte työskentelevät muotivaatteita valmistavassa tehtaassa nälkäpalkalla. Kirja kuvaa solidaarisuutta ja sen rakoilua, tuotannon siirtämistä halvemman työvoiman maihin.

Kirjan loppu on kuitenkin onnellinen, työntekijät saavat vanhan tehtaan koneet omikseen ja ottavat tuotannon pyörittämisen omalle vastuulleen.

Elsa Valentin, Fabienne Cinquin: Zette et Zotte á l’Uzine. L’Atelier du Poison Soluble 2018.

Varhaisteinille ja teinin vanhemmille

Kirja 14-vuotiaasta Ronista aloittaa uuden sarjan, jonka luvataan sisältävän huumoria, suoraa puhetta ja ystävyyttä.

Ensimmäinen pienoisromaani kuvaa Ronia, joka toimii ennen kuin ajattelee ja saa itse noloilla suorapuheisuutensa vuoksi. Onneksi hänellä on kaksi ymmärtäväistä ystävää, jotka eivät jää sivusta seuraamaan kaverinsa joutumista kiusaamisen kohteeksi.

Jyri Paretskoi arkipäiväistää kepeästi asioita, joille ei kaikissa perheissä ole yhteisiä sanoja.

Jyri Paretskoi: K15. Otava 2018.