Lehtikuva/Wakil Kohsar

Lisäjoukkojen lähettämisen sijaan Prince suuntaisi rahat sotimisalan suuryrityksille.

Yksityisen sotilasalan yrityksen, Blackwaterin perustaja Erik Prince moittii Independentille antamassaan haastattelussa Donald Trumpin aikeita lisätä joukkoja Afganistanissa.

Princen mielestä sotiminen Afganistanissa kaipaa nykyisten joukkojen kasvattamisen sijaan lisää rahaa tai ainakin sen suuntaamista uudella tavalla. Tällä hetkellä Yhdysvallat käyttää Afganistanin sotaan 76 miljardia dollaria, eli noin 65 miljardia euroa vuodessa.

Princen mukaan rahat tulisi käyttää mieluummin ”palveluiden” ostamiseen yksityiseltä palkka-armeijalta, jollainen entinen Blackwater, nykyinen Academiakin on. Blackwater muutti nimensä Academiaksi ryvetettyään maineensa muun muassa ampumalla irakilaisia siviilejä.

Yksityisen sotimisyrityksen palkkaamisessa olisi Princen mukaan kyse sotimisen ”rationalisoinnista ja uudelleenjärjestelyistä”.

Tätä nykyä Prince toimii niin ikään itse perustamassaan, kiinalaisomistuksessa olevassa ja pääosin Afrikassa operoivassa Frontier Services Groupissa.

Tukea Bannonilta ja Kushnerilta

Prince toteaa, että yksityistettynä sotiminen tulisi halvemmaksi ja säästäisi ihmishenkiä. Yksityisen sotimisyrityksen palkkaamisessa ei hänen mukaansa kuitenkaan olisi kyse sotimisen yksityistämisestä, vaan sen ”rationalisoinnista ja uudelleenjärjestelyistä”.

ILMOITUS

Princen ajatus ei ole uunituore. Hän esitti vastaavaa järjestelyä Valkoiselle talolle jo Trumpin hallintokauden alkupuolella, jolloin Steve Bannon toimi presidentin päästrategina. Sekä Bannon että presidentin vävy Jared Kushner tukivat yksityistämisideaa, joka kuitenkin tyssäsi Trumpin tuolloisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan kenraali H.R. McMasterin ja niin ikään tuolloisten ulkoministeri Rex Tillersonin ja puolustusministeri James Mattisin vastustukseen.

Nyt McMasterin, Tillersonin ja Mattisin nimet ovat kuitenkin Trumpin hallinnossa jo historiaa ja Prince uumoilee, että nykyinen ulkoministeri Mike Pompeo ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton voivat suhtautua suosiollisemmin hänen ajatukseensa. Pompeon kanssa hän kertoo jo puhuneensakin positiivisessa hengessä. Keskustelu tosin sijoittui aikaan, jolloin Pompeo vielä johti CIA:ta.

Oppia Itä-Intian Kauppakomppaniasta

Itse Trumpia Prince ei toistaiseksi ole tavannut, mutta uskoo, että toistuvasti Yhdysvaltojen kuluista maan rajojen ulkopuolella käytävissä sodissa valittava presidentin on kiinnostunut hänen ajatuksistaan. Princen mahdollisuuksia päästä presidentin puheille ei ainakaan vähennä se, että hänen sisarensa Betsy DeVos on Yhdysvaltojen opetusministeri.

Afganistanin 17 vuotta jatkuneeseen sotaan osallistuu tällä hetkellä noin 15 000 yhdysvaltalaissotilasta ja heidän lisäkseen 5 000 muista maista ja lähes 30 000 yksityisillä sopimuksilla toimivaa sotijaa.

Prince hahmottelee mentorointijärjestelmää, jolle hän hakee vertauskohtaa Englannin Itä-Intian kauppakomppaniasta, jonka aikana ”pieni länsimaisten ryhmä hyödynsi paikallisia resursseja otti käyttöön mentorointimallin, jossa yksi mentori ohjasi 20 paikallista komppaniaa”.

Kauppakomppanian harjoittaman kolonialismin ja riiston – samoin kuin sen surkean lopun – hän sivuuttaa toteamalla, ettei tällä kertaa kyseessä olisi poliittinen hanke.

Ainakin toistaiseksi Princen suunnitelmalla on vahvoja vastustajia. Independentin siteeraaman Pentagonin virkailijan mukaan hänen puheensa ovat kuin Soldiers of Fortune -lehden sivuilta. Virkailijan mielestä yksityistäminen aiheuttaisi monia käytännöllisiä ja logistisia vaikeuksia, valtavista lakiin, moraaliin ja etiikkaan liittyvistä ongelmista puhumattakaan.