Lehtikuva/Jussi Nukari

Dieselvetoinen liikenne saa ensi vuonna käyttää raiteita edullisemmin kuin sähköllä kulkevat junat.

Vasemmistoliiton kansanedustaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Jari Myllykoski kysyy hallitukselta junaliikenteen maksuista.

Ratamaksut muuttuvat ensi vuonna niin, että henkilö- ja tavaraliikenteen maksut määräytyvät käyttövoiman perusteella suorien kustannusten mukaisesti. Dieselvetoinen liikenne saa käyttää raiteita edullisemmin kuin sähköllä kulkevat junat.

Myllykoski osoittaa kirjallisen kysymyksensä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk) ja ilmastoasioista vastaavalle ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk).

Liikenteellä korkeat päästövähennystavoitteet

Myllykoski muistuttaa, että liikenteelle on asetettu äärimmäisen korkeat päästövähennystavoitteet. Valtioneuvoston energia- ja ilmastostrategiassa on linjattu, että uusiutuvien polttoaineiden osuus liikenteessä nostetaan 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Koko liikennejärjestelmän pitää muuttua vähäpäästöiseksi hyvin nopeasti, mutta dieselin tukeminen alemmalla ratamaksulla ei edistä tätä tavoitetta.

ILMOITUS

– On pöyristyttävää, että valtion virasto voi säätää ratamaksut, jotka ovat täydessä ristiriidassa valtion ilmasto- ja energiapolitiikan kanssa, Myllykoski sanoo.

Rautatieliikenne sähkövedosta dieselveroon

Asian nostivat esiin jo keväällä raidealan ammattiliitot. Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki ja Raideammattilaiset JHL:n puheenjohtaja Teppo Järnstedt ihmettelivät, ohjaako liikennevirasto hinnoittelullaan rautatieliikennettä sähkövedosta dieselvetoon.

Myllykoski liittyy ihmettelijöiden joukkoon.

– On perin erikoista, että radan käyttö on edullisempaa fossiilisella voimalla kulkevalle liikenteelle.

Hinnoittelu tuntuu Myllykosken mukaan olevan täydellisesti ristiriidassa Suomen energia- ja ilmastopolitiikan kanssa.

– Pariisin sopimuksen allekirjoittajat eivät tästä meitä kiitä, hän sanoo.

Hallituksen on vastattava kansanedustajien kirjallisiin kysymyksiin kolmen viikon kuluessa.