Lehtikuva/Ferenc Isza

Lakipaketti teki pakolaisten auttamisesta rangaistavaa.

Unkarin parlamentti sääti kesäkuun 20. päivänä joukon lakeja, jotka kriminalisoivat pakolaisten ja muiden paperittomien siirtolaisten auttamisen. Nimellä Stop Soros tunnettu lakipaketti säädettiin samana päivänä, jolloin muu maailma vietti Maailman pakolaispäivää. Samalla Unkarin parlamentti hyväksyi perustuslakiin muutoksen, etteivät ulkomaalaiset voi jäädä maahan.

Lisäksi hallitus muun muassa ehdotti 25 prosentin siirtolaisveroa jokaiselle järjestölle, joka on millään tavalla tekemisissä maahanmuuton kanssa. Nämä toimet ovat paha takaisku maan kansalaisjärjestöille.

Aron Demeter Amnesty Internationalin Unkarin osastosta uskoo, että voimaan astuttuaan lailla on hyytävä vaikutus Unkarin koko kansalaisyhteiskuntaan.

Lailla on hyytävä vaikutus Unkarin koko kansalaisyhteiskuntaan.

Stop Soros -lait määräävät vankeutta ryhmille, jotka auttavat paperittomia siirtolaisia hankkimaan maassa oleskeluun tarvittavia asiakirjoja, ja rajoituksia kansalaisjärjestöille, jotta ne eivät pystyisi auttamaan ketään turvapaikka-asioissa.

Amnestyn mukaan uusi laki muodostaa vakavan uhkan oikeudelle anoa turvapaikkaa, kokoontumis- ja järjestäytymisvapaudelle, sananvapaudelle, liikkumisen vapaudelle, oikeudelle olla vapaa syrjinnästä ja niin edelleen.

ILMOITUS

Arvostelijat
hiljaisiksi

Unkarin sisäministeri Sándor Pintérin mukaan Stop Soros -lakipaketilla halutaan estää Unkarin muuttuminen siirtolaisten maaksi. Lakipaketti on nimetty finanssikeinottelulla miljardööriksi yltäneen filantroopin ja ihmisoikeuksien edistäjän George Sorosin mukaan, juutalaisten maailmanvalloitus -salaliittoon uskovassa hengessä.

– Laki tähtää hallituksen arvostelijoiden vaientamiseen. Vaikka laki näennäisesti johtaa vain turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten auttajien vangitsemiseen, viesti on selvä: jos olet kriittinen, olet hallituksen vihollinen. Koska laki on epämääräinen ja juridisesta näkökulmasta käsittämätön, kukaan ei tiedä, mitä lopulta tapahtuu, Demeter toteaa.

Amnesty International ei kuitenkaan aio lopettaa toimintaansa Unkarissa, eikä lakipaketin vastustamista.