Lehtikuva/Natalia Kolesnikova

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat Helsingissä ensimmäistä kertaa kahdestaan. Miehet ovat osallistuneet jo G-20 kokoukseen ja Tyynenmeren valtioiden kokoukseen.

Mitä suurvaltojen presidenttien tapaaminen merkitsee, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista?

– Tapaamisessa katsotaan, millaiset suurvaltojen suhteet ovat. Geopoliittinen tilanne on muuttunut, ja takana on juuri tärkeä NATO-kokous. Yhdysvallat on ilmoittanut ottavansa etäisyyttä NATO:n eurooppalaisten jäsenmaiden puolustamisesta.

– Kylmän sodan päätyttyä Euroopan asema on pysynyt samana sen jälkeen, kun entiset itäblokin maat saivat itse päättää puolustuksestaan Neuvostoliiton hajottua.

– Tälle jäähdytykselle tulee loppuvihellys.

ILMOITUS

Millainen merkitys Yhdysvaltojen muuttuneella asenteella on?

– Yhdysvallat on siirtynyt arvopohjaisesta politiikasta intressipohjaiseen politiikkaan. Se muuttaa Euroopan maiden asemaa. Etenkin pienten Itä-Euroopan maiden puolustus on heikko ilman NATO:a ja Yhdysvaltain tukea. Suomella ja Ruotsilla on yhteistyösopimuksensa, ja Suomen puolustus on ajan tasalla.

– Trump pitää maailmanpolitiikkaa kilpailuna. Hän on kiristänyt Venäjän vastaisia pakotteita ja sallinut aseiden viemisen Ukrainaan, mistä presidentti Barack Obama pidättäytyi.

Mitä tapaamiselta voi odottaa?

– Lupauksen uusista tapaamisista, jos neuvottelut sujuvat hyvin. Mitään suurta läpimurtoa en odota.

– Yhdysvallat toivoo Venäjän palaavan läntiselle reitille ja heikentävän yhteistyötään Kiinan ja Iranin kanssa. Venäjää saatetaan houkutella tähän lupaamalla sille paikka G-7:ssä, johtavien teollisuusmaiden ryhmässä.

Mistä muusta keskustellaan?

– Käytännön kysymyksistä, esimerkiksi siitä, että kielletään toisen vaaleihin vaikuttaminen. Krimin tilannetta saatetaan sivuta lähinnä siltä kantilta, millä ehdoin Yhdysvallat voisi tunnustaa Krimin osaksi Venäjää.

– Olisi hyvä, jos osapuolet keskustelisivat presidentti Sauli Niinistön nostamasta aiheesta, mustan hiilen käytön rajaamisesta arktisilla alueilla.

Minkä takia tapaaminen järjestetään juuri nyt?

– Venäjä on halunnut tapaamista jo pitkään. Yhdysvaltain Trumpille tapaaminen sopii nyt, koska hän on saanut vahvistettua sisäpoliittista asemaansa. Tosin tämä tapaaminen vie varmasti osan kannatuksesta, mikä näkyy kongressin täytevaaleissa marraskuussa.