Yle Kuvapalvelu

Simo Sipolan käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti Murha Meksikossa (2016, 2018) kertoo 2010 surmatun Jyri Jaakkolan tapauksesta. Uusintana esitettävään dokumenttiin on lisätty tuore epilogi. Siinä Jyrin äiti Eve Jaakkola on entistä epäilevämpi sen suhteen, toteutuuko oikeus sittenkään.

Epilogissa dokumentin keskiöön nouseva Eve Jaakkola sanoo halunneensa yli kahdeksan vuotta jatkuneella oikeustaistelullaan tehdä meksikolaiseen rankaisemattomuuden kulttuuriin edes jonkinlaisen murtuman. Sellaisesta ei oikein voi vielä puhua, vaikka yksi syyllisistä on jo saanut tuomion – joka kaiken lisäksi on naurettavan lievä.

Meksiko on tunnetusti rankkojen ristiriitojen kyllästämä yhteiskunta, jonka tapahtumat ylittävät uutiskynnyksen tuon tuostakin myös meillä. Dokumentissa tulevat luonnostaan noteeratuiksi hallintokulttuurin korruptoituneisuus sekä väkivallan arki.

Dokumentissa tulevat noteeratuiksi hallintokulttuurin korruptoituneisuus sekä väkivallan arki.

Jyri Jaakkolasta saa sympaattisen kuvan nuorena idealistina, jolla oli realistinen suhde siihen, mihin oli ryhtymässä. Jyri puhuu vähän ennen kohtalokasta matkaa tehdyllä nauhoituksella motiiveistaan ja toteaa kyseessä olevan eräänlainen oppimatka kansanliikkeiden toimintatapoihin, siitä minkälaisia vaihtoehtoja ihmiset paikan päällä visioivat ja ehkä toteuttavatkin.

Nauhalla Jyri toteaa, että hän aikoo toimia ihmiskilpenä jo alun perin vaaralliseksi tiedetyllä avustusmatkalla. Taustalla oli monen muun jakama käsitys siitä, että kansainvälisten saattueiden kimppuun ei hyökätä. Toisin kävi.

ILMOITUS

Poliittisesti merkittävin kommentti kuullaan erään meksikolaisen lausumana. Hän sanoo suoraan, että ilman Jyrin kuolemaa (välikohtauksessa kuoli myös yksi meksikolainen) tapaus olisi jo unohdettu – kansainvälinen painostus on ainoa keino.

Tässä globaalin liittolaisuuden hengessä dokumentti on miellyttävä esitys, nykytilanteen valossa myös yksi pieni konkreettinen muistutus sikäläisen oikeus- ja yhteiskuntajärjestelmän perimmäisestä mädännäisyydestä.

Dokumenttiprojekti: Murha Meksikossa + epilogi. TV1 maanantaina 9.7. klo 21.30, sunnuntaina 15.7.
klo 11.35. Areena.