Lehtikuva/Jonathan Nackstrand

ECR-ryhmään kuuluvat myös esimerkiksi Britannian konservatiivit ja Puolan hallituspuolue PiS.

Ruotsin äärioikeistolainen ruotsidemokraatit-puolue hyväksyttiin tiistaina Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmän (ECR) jäseneksi europarlamentissa.

Samaan ryhmään kuuluu myös Suomen perussuomalaiset.

”Kaikki pohjoismaiset kansallismieliset ja maahanmuuttokriittiset puolueet ovat nyt saman katon alla Euroopan parlamentin kolmanneksi suurimmassa ryhmässä”, iloitsee perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Facebook-päivityksessään.

Samaan ryhmään kuuluu myös Puolan PiS.

Kolmas pohjoismainen puolue ryhmässä on Tanskan kansanpuolue.

Aikaisemmin ruotsidemokraatit kuului Euroopan suoran demokratian liitto -ryhmään (ADDE), jonka merkittävin puolue on Saksan AfD (Vaihtoehto Saksalle). AfD kuului aikaisemmin ECR-ryhmään, mutta erosi siitä vuonna 2016 ennen kuin tuli erotetuksi.

ILMOITUS

ADDE on melko pieni ryhmä. Ruotsidemokraattien lähdön jälkeen siihen kuuluu 21 europarlamentaarikkoa, joista 16 kuuluu Britannian Ukip-puolueeseen.

ECR on huomattavasti suurempi, siinä on ruotsidemokraattien liittymisen jälkeen 73 jäsentä.

Europarlamentissa on kaikkiaan 751 jäsentä.

Brittikonservatiivien luomus

ECR-ryhmä syntyi 2009, kun David Cameron ohjasi Britannian konservatiivipuolueen pois konservatiivien EPP-ryhmästä, johon Suomesta kuuluvat kokoomus ja RKP.

Ruotsidemokraatit on ollut hankala pala monille brittikonservatiiveille, koska se on syntytaustaltaan vahvasti uusnatsistinen, vaikka onkin viime vuosina pyrkinyt pyristelemään irti tästä leimasta.

Konservatiivien europarlamenttiryhmän puheenjohtaja Ashley Fox sanoi Independent-lehdessä, että kymmenen viime vuoden aikana ”ruotsidemokraatit on edistynyt uudistumisessaan”.

Fox sanoi, että konservatiiviryhmän mielestä ruotsidemokraatit ”olisi tarvinnut vielä lisää aikaa” ennen ECR:ään liittymistään, mutta ryhmä ”kunnioittaa ECR-kollegoiden päätöstä”.

ECR:ään kuuluu myös Puolan hallitseva PiS-puolue. Unkarin johtavalla puolueella Fideszillä sen sijaan on ilo olla konservatiivien EPP-ryhmään mieliharmina.

Juttuun korjattu 6.7.2018 klo 9.17 EPP:n lyhenne