Panda Eriksson

Muunsukupuolinen sukupuolentutkija, Trasek ry:n puheenjohtaja.
Trasek on valtakunnallinen yhdistys, joka ajaa sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia, vastustaa syrjintää sekä osallistuu hoitojärjestelmän kehittämiseen.

Helsinki Pride -kulkueessa oli 100 000 osallistujaa. Panda Eriksson, millaisia ajatuksia se sinussa herätti?

– Oli tosi kiva nähdä, että kulkue jaksaa kasvaa. Tärkeintä Prideissä on mielestäni yhteisöllisyys ja sitä tuntui olevan. Luulen, että liike kasvaa kasvamistaan, eikä tämä välttämättä ollut mikään yhtäkkinen asia.

– Sateenkaari ei ole yleinen kaikenkattava symboli. Siksi ilahdutti, että näin enemmän translippuja, bi-lippuja, panlippuja ja niin edelleen kuin aikaisemmin ikinä. Se oli hieno kunnian- ja tuenosoitus meille, jotka avioliittoluvan sijaan kaipaamme esimerkiksi oikeutta omaan hedelmällisyyteen ja sukupuoleen.

Pidätkö Pride-liikkeen kasvua pelkästään positiivisena kehityksenä vai näetkö mahdollisesti myös ongelmia siinä, että liike valtavirtaistuu?

– Pinkwashing* on ongelma ja toivon, että tästä puhutaan vielä paljon. Toisaalta tarvitaan aina tukea, kun halutaan järjestää iso yleisötapahtuma, toisaalta on tärkeää, että ei ratsasteta meillä.

– Pride ei ole ensisijaisesti yritysten tai edes liittolaisten tapahtuma, joten olisi hyvä jos löydettäisiin konkreettisia tapoja tukea lgbtiq+ -ihmisiä.

Mitä nämä konkreettiset tavat voisivat olla?

– Yritykset voivat esimerkiksi varmistaa, että henkilöstöjohto on koulutettu ja tasa-arvosuunnitelma hoidossa, ja liittolaiset voivat käyttää ääntään nostaakseen kokemusasiantuntijoita esille.

Nyt kun suuri massa on lähtenyt mukaan, mikä on seuraava askel?

– Nyt tulisi koko ”liikkeen”, mitä kaikkea se voikaan olla, kiinnittää huomionsa trans-tematiikkaan.

– Meidän on keskityttävä jatkossa rakenteelliseen syrjintään: siihen, miten vaikeaa voi olla kuulua seksuaali- tai sukupuolvähemmistöön, jos on esimerkiksi ruskea ihonväriltään, vammainen tai vähävarainen.

– Ei riitä että luodaan ”sateenkaarevia” tiloja, jos ne ovat täysin valkoisia tiloja tai jos eivät ole saavutettavia, fyysisesti ja taloudellisesti.

* Pinkwashing, suomeksi pinkkipesuksi kutsutaan yritysten, poliittisten liikkeiden ja valtioiden sateenkaariystävällisen imagon vahvistamista poliittisiin ja kaupallisiin tarkoitusperiin.

Panda Eriksson

Muunsukupuolinen sukupuolentutkija, Trasek ry:n puheenjohtaja.
Trasek on valtakunnallinen yhdistys, joka ajaa sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia, vastustaa syrjintää sekä osallistuu hoitojärjestelmän kehittämiseen.