Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Lauri Markkanen johdatti Suomen koripallon MM-kisojen jatkokarsintaan. Voitto irtosi lopulta 14 pisteen erolla, mutta Islanti pani kauan hanttiin.

Koripallon miesmaajoukkue tarvitsi tänä iltana ehdottomasti voiton Islannista, jotta pääsy MM-karsinnan jatkopeleihin varmistuisi. Siksikin tunnelma kihisi jännitystä, kun Susijengi juoksi 11 000 katsojan eteen loppuunmyydyllä Hartwall Areenalla Helsingissä.

Suomella oli perjantailta alla niukka 73–77-häviö vieraspelissä Tshekille, joten voitonnälkää piti riittämän.

Suomen ja Islannin ottelusta kehkeytyi reilu vauhdikas mittelö, jonka päätteeksi tulostaulu osoitti Susijengin voittaneen luvuin 91–77 (44–41).

Suomi aloitti juurevasti, tuli hyviä pallonriistoja ja blokkeja, ja 3 minuutissa johdettiin 12–4. Islannin oli pakko käyttää jo aikalisä. Petteri Koponen otettiin kentälle 5 minuutin pelin jälkeen. Hänen sairastelustaan ei näkynyt merkkiäkään; ”Kenraali” otti pelinjohtajan varman roolin ja upotti pian kolmosheiton.

Ensijakso oli Suomen pistein 28 –19.

ILMOITUS

Toiselle neljännekselle Islanti tuli vahvasti. Ero kapeni kahteen pisteeseen (28–26), ja yleisökin hiljeni. Päävalmentaja Henrik Dettmann veti sudet mietintätauolle 2,5 minuutin jälkeen. Islanti siirtyi silti pisteen johtoon, kun puolet jaksosta oli pelattu. Mutta Jamar Wilsonin taisteluspurtti palautti hetkessä johdon Suomelle: 40–34. Yleisö heräsi myös.

Väliajalle lähdettiin 44–41-tilanteessa Suomen hyväksi. Ensimmäisen puoliskon korihaina hääri Sasu Salin 13 pisteellään.

Tauon perään Salinin 6 pisteen pikajakso vei Susijengin 52–44-keulaan. Ja Lauri Markkasen donkin kautta (56–44) mentiin Islannin time-outille. Ja Islanti tulikin taas takaisin peliin, ero supistui. Mutta Koponen sai kolmosväylän sopivasti auki – kaksi peräkkäin pussiin – ja ero palautui 12 pisteeseen.

Jakson loppu mentiin tasoissa, ja viimeinen neljännes alkoi Suomen 67–58-johdolla.

Markkasen ilmava donkki koetteli jo yleisön äänivaroja. Hän nosti muutenkin tehojaan hetkessä. Islannin varmaotteinen Martin Hermansson (13 pistettä) sai virhetilinsä täyteen 6 minuuttia ennen loppua, mutta ero Suomen hyväksi pysyi 10 pisteen tietämissä.

Yleisön tuki Susijengille kasvoi sitä mukaa kuin peliaika hupeni. Koponen kalasti Islannille virheitä mestarin tavoin – ja rankaisi vapariviivalta tarkasti. Kun 4 minuuttia oli jäljellä, Suomi johti 12 pistettä. Ja Markkasen kolmonen nosti eron 15:een.

Viimeisen parin minuutin ajan vain varmisteltiin voittoa, joka lopulta heltisi Suomelle numeroin 91–77. Islanti kaatui ja Suomi sai paikan MM-karsinnan jatkopeleissä.

Pelin päätteeksi Susijengi kiersi areenan ympäri tervehtien ja kiittäen lämpimästi suurta fanilaumaansa.

Suomalaisten pistehirmu oli lopulta Lauri Markkanen (28 pistettä), joka palasi tutulle tasolleen Tshekki-matsin pienoisesta notkahduksesta – tosin tshekit olivat puolustaneetkin häntä lähes rikollisin keinoin. Muita tehomiehiä olivat Salin (19) ja Koponen (17). Islantilaisten kärki oli Haukur Pálsson 16 pisteellään. Suomi vei levypallot 35–31, ja heitti tehokkaammin sekä läheltä että kaukaa.

Kiinassa 2019 pelattavan MM-turnauksen jatkokarsinnat pyörähtävät Suomen osalta käyntiin jo syyskuussa.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.