Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vasemmistoliiton Pekonen muistuttaa, että sotessa aikataulu ei ole tärkeintä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen arvioi, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on asettanut omat aikataulunsa tärkeämmäksi tavoitteeksi kuin sosiaali- ja terveysuudistuksen huolellisen valmistelun tai kunnollisen käsittelyn.

Hän näkee tässä syyn siihen, että viime viikkoina julkisuudessa on jumituttu keskustelemaan aikatauluista ja prosessin yksityiskohdista.

Pekonen haluaa kääntää keskustelun siihen, miten kaikille suomalaisille taataan yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut.

Integraatio ei toteudu, palveluketjut hajoavat, kustannukset kasvavat ja palvelut heikkenevät.

– Aikataulun sijaan olisi tärkeämpää keskustella sote-uudistuksen sisällöstä. Meidän pitää keskustella siitä, miten ihmiset pääsevät hoitoon ilman jonoja ja lompakon paksuudesta riippumatta, hän sanoi.

Pekonen piti vasemmistoliiton ryhmäpuheen eduskunnan keskustellessa keskiviikkona pääministerin ilmoituksen pohjalta sote-uudistuksen aikatauluista.

ILMOITUS

Lehmänkauppoja

Pekonen totesi, että keskustan ja kokoomuksen syksyn 2015 lehmänkauppojen tuloksena syntynyt markkinamalli on kelvoton.

Hän painotti sitä, että hallituksen sote-mallin vaihtoehto ei kuitenkaan ole tekemättä jättäminen vaan toimiva uudistus.

– Integraatio ei toteudu, palveluketjut hajoavat, kustannukset kasvavat ja palvelut heikkenevät, hän sanoi.

– Nyt kokoomus yrittää venyttää perustuslakia mielensä mukaiseksi valinnanvapauden vaiheistuksen osalta ja keskusta kiirehtii maakuntavaaleja palveluiden laadun kustannuksella.

– Kärsijäksi ovat joutumassa ne kaikki tavalliset suomalaiset, joiden sosiaali- ja terveyspalvelut heikentyvät, mikäli uudistus pusketaan tällaisena läpi muutaman äänen enemmistöllä.

Markkinamalli pois

Pekosen mielestä palvelujen integraatio toteutuu parhaiten, kun vastuu niin palveluiden järjestämisestä kuin tuottamisesta siirretään yhdelle taholle, esimerkiksi maakunnille.

– Nyt käsittelyssä olevat muut lait voidaan käsitellä normaalisti, jos kyseenalainen ja perustuslain vastainen markkinamalli tässä vaiheessa jätetään pois ja maakunnille annetaan verotusoikeus sekä luovutaan budjettileikkurista, hän sanoi.

– Tähän asti alueilla tehty valmistelu ei mene hukkaan, vaan sen pohjalle voidaan rakentaa parempi uudistus.